Kattentrimmer aan huis

Ingroeiende nagels zorgen ervoor dat je lieveling zo min mogelijk beweegt door pijn en bij katten met ernstige klitten of vilt is dit ook het geval. Je kat gedraagt zich minder actief en wordt langzaam aangetast in haar welzijn. Daar moet je toch niet aan denken? Ik kan jullie helpen op een geduldige, katvriendelijke manier; met begrip en respect voor de kat.

Waarom een speciale kattentrimmer?  Als kattenspecialist weet ik als geen ander welk effect een onvoorspelbare en oncontroleerbare omgeving heeft op een kat. Bij vachtproblemen probeer ik te achterhalen waarom jouw kat niet lekker in haar vacht zit en zo nodig verwijs ik je naar de dierenarts. Tijdens de behandeling ontzie ik de kat, de huid en de gezonde vacht (niet invasief trimmen). Katten gebruiken hun vacht immers ook om te communiceren en de vacht dient ter bescherming en isolatie van de tere kattenhuid. Ook het eigen vertrouwde geurtje van je kat houdt ik zoveel mogelijk in stand, daarom wordt je kat niet onnodig gewassen en drooggeblazen. Natuurlijk kan ik je alles vertellen over kattengedrag en de verzorging van katten. Ook werk ik geduldig; zonder pijnlijke nekvel grepen of dwangmiddelen om de stress te beperken.

Wanneer moet ik een afspraak maken?  Bel zodra je ziet dat je kat zijn vacht niet goed kan onderhouden of hele kleine klitjes of knoopjes in de vacht ontwikkelt, controleer dit dagelijks. Dit kan liggen aan de lengte, structuur en conditie van de vacht; het seizoen; of het een binnenkat of buitenkat is; de lichaamsbouw en algemene conditie/gezondheid van de kat en wat jij als eigenaar doet om je kat een handje te helpen.

Welke katten worden getrimd?  Buiten de langharige Perzen, bestaan tegenwoordig veel kattenrassen en kruisingen met een dikkere en/of langere vacht dan de kat zelf kan onderhouden. Zelfs binnen een ras tref je verschillende vachtstructuren aan. Trimmen is maatwerk, maar hieronder wat mogelijkheden:

Kortharige Kat: Het verwijderen van viltvlokjes, klitten en viltplaatjes op de rug en achterhand. Sommige kortharige rassen hebben een dikke, dichte vacht die de kat niet goed kan onderhouden, vooral wanneer er sprake is van een compacte lichaamsbouw of een afgeplat of verstopt neusje.

(Half)langharige Kat: Deze katten kunnen last krijgen van klitten in oksels, liezen en buik; voorkom dit door ze regelmatige te laten trimmen. Klitten in de vacht kunnen leiden tot viltplaatjes en veel stukken vilt aaneen kunnen leiden tot een strak viltharnas.  Hierbij wordt de tere huid van de kat in de klitten is getrokken, waardoor de kat nauwelijks kan bewegen en zeer ernstig in haar welzijn wordt aangetast. Scheren is dan de enige remedie om de kat te helpen en dit is een spoedgeval! Controleer vooral bij katten of je de huid nog kunt zien en of de huid nog soepel voelt.  Vaak steken de langere dekharen door het viltharnas, waardoor je pas in een laat stadium doorkrijgt dat de kat ernstig vervilt is.

Senioren: Oudere katten hebben vaak dikkere, ingroeiende nagels die ze moeilijk kunnen intrekken en ze blijven overal aan haken. Zij kunnen hun vacht minder goed verzorgen doordat ze minder soepel zijn of door pijnlijke artrose. Ze hebben vaak een slechte vacht door nierproblemen of een slecht gebit, waarvoor de dierenarts de aangewezen persoon is. Ik kan de katten helpen met hun vachtverzorging.

Kat met Overgewicht: Kan door haar omvang niet overal bij, klitten en vilt op moeilijk bereikbare plaatsen.

Kat met Gebits- of Bekproblemen: Kunnen door een platte snuit of door een pijnlijke bekje een slecht onderhouden vacht hebben. Katten gebruiken n.l. ook hun tanden voor de vachtverzorging en door pijn likken ze zich niet meer. Ik kan je helpen met de vachtverzorging en de dierenarts kan de lichamelijke oorzaak verhelpen.

Angstige, gestresste of depressieve katten: Kunnen zich overmatig  likken of zich juist slechter verzorgen.  Bezoek de dierenarts om lichamelijke oorzaken uit te sluiten en bel mij voor therapieplan op maat (zie tab Kattencoach) om je kat te helpen weer kwaliteit van leven te krijgen.

Een kat is geen kleine hond,  dus aanlijnen is geen optie. Ik heb dus een extra paar handen nodig en zal je  vragen om een handje te helpen en de kat af te leiden en tegelijkertijd je tijgertje te ondersteunen. Zo nodig kan ik een stappenplan maken voor training van nageltjes knippen en het borstelen of kammen. Vanzelfsprekend wordt mijn trimgereedschap na elke behandeling gereinigd en gedesinfecteerd en heb ik een schoon jasje aan.

Zie tab Tarieven voor de mogelijkheden of bel 06 30815872.