Mijn personeel vraagt zich wanhopig af waarom ik sproei. Sproeien houdt verband met ons voortplantingssysteem. Omdat wij van oudsher solitair leefden, moesten katers de poezen informeren wanneer ze in de buurt waren voor een “date”. Dit gebeurt via onze eigen “social media” door (op neushoogte) geurige berichtjes achter te laten. Mijn sterke “profiel” beinvloed de poezen hormonaal en geeft mijn identiteit prijs.Toen ik nog niet “geholpen” was, sproeide ik ook, maar dit stopte na mijn castratie. Zo niet, dan heb ik een andere motivatie. Zoals “emotioneel” sproeien als reactie op veranderingen in mijn omgeving. Dit sproeien is stress gerelateerd; ik doe dit omdat ik ongerust en gespannen ben. Ik sproei als ik mij bedreigd voel in mijn bestaansrecht en waarde; en in angst gerelateerde situaties waarin dit wordt uitgedaagd of als ik bezorgd ben over deze zaken. Wanneer ik ruzie heb met een soortgenoot, reageer ik vaak met sproeien op zijn aanwezigheid of gedrag. Maar ik sproei ook als ik verhinderd wordt om interactie aan te gaan met een kat die mij uitdaagt of bedreigt. Ik zet mijn wapen in bij territoriale kwesties. Mijn territorium is van levensbelang, dus wanneer ik dat moet delen, is er kans op openlijke of verkapte agressie. Sproeien is normaal kattengedrag, dus ik begrijp er niets van als je mij straft en raak hierdoor nog meer van slag.  Wel is het zinvol om de OORZAAK van het sproeien te achterhalen en te verwijderen; of te verminderen en mij te leren er mee om te gaan.

Anja Terlouw, 21 augustus 2016