Over mij

Mijn naam is Anja Terlouw en ik ben gediplomeerd Gedragstherapeut voor Katten; Kattenoppas en gediplomeerd Kattentrimmer.  Gallerij01Als kind had ik al veel liefde voor onze huistijgers en dat is tijdens mijn studie bij Tinley Academie alleen maar toegenomen.  Na jarenlang tobben met mijn onzindelijke kat Beau, bleek dat hij last had van Feline Idiopathische Cystitus (blaasontsteking zonder aanwijsbare oorzaak) en kreeg hij na talloze onderzoeken op den duur zware medicatie voorgeschreven, omdat hij psychisch niet in orde zou zijn.  Niemand kon ons helpen en ik had hier erg veel verdriet van, vooral omdat ik voelde dat het niet klopte.  Daarom ben ik in 2011 gestart met de opleiding Kattengedragstherapeut bij Tinley. Module 2 van de opleiding is geheel gewijd aan medische oorzaken van gedragsproblemen en dat was toen mijn einddoel. Maar katten zijn zo fascinerend, dat ik na elke module meer wilde weten en dieper op het gedrag wilde ingaan, dus was ik in 2014 (na 6 modules en een scriptie) ineens een diploma rijker en kon ik van mijn passie mijn beroep maken.  Maar de belangrijkste winst was Beau; zijn urine is schoon zonder die zware medicatie, omdat ik in staat was zijn leefomgeving aan te passen en kan anticiperen op stressvolle gebeurtenissen voor hem.

Door de weelderige vacht van mijn Ragdoll Billy (broer van Beau), heb ik mij tevens verdiept in het katvriendelijk trimmen van katten. Het welzijn van een kat hangt namelijk nauw samen met de vacht- en vel conditie en vice versa. Een kat trim je op een andere manier dan een hond; katten zijn stressgevoelig en niet zo mensgericht als honden; het zijn vluchtdieren.  Het is belangrijk om goed op subtiele stresssignalen van de kat te letten en om te werken met wat de kat je op dat moment geeft. Dat betekent in de praktijk dat ik niet werk met aversieve dwangmiddelen of nekvelgrepen, maar dat ik met veel begrip en geduld de kat een gevoel van controle probeer te geven.

Mijn liefde voor katten zorgt er ook voor dat ik veel energie haal uit het verzorgen van jouw diva’s tijdens je afwezigheid. Interactie met de oppaskatten is voor mij de kers op de taart,  zie mijn blog Kattenoppas. Maar natuurlijk laat ik ook een schuwere kat in zijn waarde.

Omdat ik zoveel passie heb voor mijn vak, investeer ik veel tijd en geld in het volgen van cursussen, seminars, lezingen en workshops. Klik hier om te zien welke. Hierdoor blijf ik goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van kattengedrag, kattentrimmen en kattenwelzijn. Ook is het een mooie gelegenheid om van gedachten te wisselen met collega’s. Kortom ik geef “alles voor de katten” en dat uit zich ook in mijn vrijwilligerswerk bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond, waar ik sinds juli 2006 als vrijwilliger werkzaam ben.  Eerst op maandag in de opvang en tegenwoordig in de buitendienst op de woensdagavond.  Daarbij schrijf ik “eigenwijze” stukjes voor mijn blog en geef ik “eigenwijze” kattendebatten of lezingen, ook bij je thuis.

Verder ben ik een idealist; die houdt van wine & vega dine in the city, opladen in de natuur en ik geniet van verre reizen.  Ik heb begrip voor kat en eigenaar, dus schroom niet om contact op te nemen, ik help je graag! Bel: 06 30815872 of gebruik het contactformulier.