Na een poging om mijn website en e-mailaccount nog beter te beveiligen, kreeg ik mijn mail niet meer doorgestuurd. Hierdoor werden naar mij gezonden berichten niet beantwoord voor meer als 10 dagen. Een slechte zaak natuurlijk en na mijn excuses voor het ongemak bleek dat de desbetreffende katteneigenaren inmiddels contact hadden opgenomen met collega kattengedragstherapeuten‍. Dit maakte mij ontzettend gelukkig hoe vreemd dat ook klinkt. Natuurlijk had ik liever zelf met de katten   en de eigenaren aan de slag gegaan, maar bij complexe zaken zoals agressie naar mens of dier moet je niet wachten! Deze gemotiveerde eigenaren hebben ingezien dat ze snel hulp nodig hadden met hun kattenkinderen en pakte meteen door en daar word ik heel erg blij van; de katjes van deze eigenaren hebben enorm geboft in mijn ogen. Katten zijn slim en leren snel (om te overleven) met welk gedrag ze succes hebben en ze zullen succesvol gedrag altijd herhalen als het beloond wordt hun ogen. Trek daarom meteen aan de bel bij agressie, zodat het snel kan worden opgelost.
Er bestaan ongeveer 15 soorten agressie bij de kat en dat gaat van spelagressie tot angstagressie, wat niet leuk is voor het doelwit maar ook niet voor de kat. Straf daarom nooit, maar schakel mij of een van mijn collega’s in. Agressie gericht op mens of dier is voor niemand leuk, er kunnen in bepaalde gevallen gevaarlijke situaties ontstaan! Bedenk dat katten elkaar maar ook mensen behoorlijk kunnen toetakelen met hun tanden en hun scherpe klauwen. Om die reden moet zorgvuldig worden uitgezocht wat de motivatie is van de kat en dat is niet altijd eenvoudig, vaak spelen er verschillende oorzaken mee. Misschien dat een eigenaar het gedrag uit liefde ️ voor de kat een tijd heeft getolereerd of wellicht heeft ze uit zuinigheid het gedrag veel te lang genegeerd? Wie het weet mag het zeggen, maar helaas worden katten waar mensen bang van zijn geworden vaak alsnog afgestaan en is het veel moeilijker om het gedrag om te buigen naar mate het langer bestaat en de eigenaar angstiger is. De eigenaar is in zo’n geval ook duurder uit omdat dat om intensievere begeleiding vraagt. Bedenk dat hoe eerder je aan de bel trekt hoe sneller het is opgelost! Heb jij hier vragen over benader mij dan gerust op e-mail naar info@voorkatenco.nl of 2kattengedrag@gmail.com

Foto credit: Alex Usikov op Unsplash

Anja Terlouw