Veel katteneigenaren leven jarenlang in stilte met het probleemgedrag van hun huistijger. Zelfs met ongewenste gedrag waar zijzelf veel hinder van ondervinden. Angst door de aanvallen van je kat op jou of jouw bezoek of schaamte door het wonen in een met urine bevlekte woning door onzindelijkheid of sproeien van het harige huisgenootje.
Vaak zijn het vrouwen die zielsveel van hun kattenmaatje houden en zij denken het beste met hun kat voor te hebben, door de situatie waarin zij zitten , jarenlang te tolereren.  Geduldig proberen zij alle tips van Jan en alleman uit, maar zonder resultaat. Vaak komen zij pas echt in actie als ze daartoe gedwongen worden door veranderende omstandigheden in de privésfeer zoals: 
. Samenwonen of trouwen met een nieuwe partner (die minder geduld met de kat heeft)
. Verhuizen naar een nieuwe woning die ze hopen netjes te houden
. Schaamte voor de eindinspectie van de verhuurder of schaamte voor de kijkers van de woning bij verkoop van het huis door de urineplekken op de muren en het beton
. De komst van een (oppas)baby in huis
. Nieuwe inrichting of renovatie etc.
In deze situaties ligt er vaak ineens een enorme tijdsdruk om het ongewenste gedrag van de kat binnen een bepaalde tijd op te lossen. Dat is lastig (ook voor mij) maar vooral ook voor de kattenbaasjes, zij zijn gestrest door de druk van de komende veranderingen en kunnen geen tijd of geduld meer opbrengen voor een uitgebreid vooronderzoek. Door alle emoties en wanhoop zijn sommige eigenaren eigenlijk al helemaal klaar met het gedrag van de kat en overwegen in stilte uit huis plaatsing of zijn zich al aan het verzoenen met de gedachte dat hun maatje weg moet.  Laat het alsjeblieft niet zo ver komen en raadpleeg op tijd een kattengedragsdeskundige en niet als de situatie al geëscaleerd is.
Er is verschil tussen markeren/sproeien en onzindelijkheid.  De tips die je googelt voor onzindelijkheid zijn vaak gericht op goed kattenbakmanagement, want onzindelijkheid heeft te maken met eliminatiegedrag buiten de kattenbak, vaak op plaatsen uit het zicht en op absorberende ondergronden. Hierbij is het uitsluiten van pijn en lichamelijk ongemak door je dierenarts aan te raden. De tips voor onzindelijkheid. gaan je waarschijnlijk niet helpen bij het binnenshuis markeren of sproeien van je kat, ook niet als je een feromonen verdamper ophangt. Het sproeien is complex en vaak stress gerelateerd. De kat zendt geurige sms’jes naar anderen en naar zichzelf en doet dit op plekken die in het oog springen en op kattenneus hoogte.  Ook hierbij laat je eerst lichamelijk oorzaken uitsluiten door je dierenarts, maar als hier niets uitkomt ga je het beste aan de slag met een kattengedragsdeskundige om de motivatie van de kat te achterhalen.  Blijf niet doortobben zonder begeleiding, maar vraag gerust een gratis blikopener sessie aan via www.voorkatenco.nl of door een berichtje te sturen naar 2kattengedrag@gmail.com
Dan krijg je een eerlijke prognose van het te behalen resultaat. Blijf alsjeblieft niet doortobben totdat je geduld op is en je helemaal klaar bent met je kat; want hoe sneller we aan de slag gaan des te eerder het is opgelost of leefbaar geworden!
Fotocredit Erik-Jan Leudink op Unsplash