Introduceren van Katten

Deze twee knapperds waren de eerste katten die ik adopteerde toen ik op mezelf ging wonen.  Het cyperse poesje links; Pukkie, was er het eerst. Ik was stapelgek op het katje en wij waren vriendinnen voor het leven, ondanks het feit dat ze mijn hele huis gedecoreerd had volgens haar eigen smaak;-) en ze veel te vroeg bij haar moeder was weggehaald.  Een maand of 8 later kwam de zwarte lieve panter Harry op mijn pad.  Hij was 3 maanden toen hij bij ons kwam wonen en had een gouden karakter.

De manier waarop ik de katten toen aan elkaar heb voorgesteld was erg stressvol voor Pukkie en natuurlijk ook voor Harry, ook al merkte ik dat niet aan hem.  Pukkie sprak duidelijke taal, die indringer moest wegwezen en zachtaardige Harry probeerde onzichtbaar te worden.

 

Met de kennis van nu had ik het katvriendelijker aangepakt, maar helaas wist ik toen niet beter. Gelukkig had ik niet de grote fout gemaakt om ze ineens bij elkaar te zetten of om Pukkie aan haar nieuwe vriendje te laten ruiken in zijn vervoersboxje; ik denk dat Harry er in was gebleven op dat moment.   Na een week of 3 heb ik, op aanraden van anderen de, deur van de slaapkamer (waarin Harry bivakkeerde) op een kiertje open gelaten toen wij aan het werk gingen. “De katten zoeken zelf wel uit wie de baas is” was de algemene gedachte daar achter en zo ging het thuis ook altijd met alle katten waarmee ik opgroeide. “De jongste moet zich even overgeven, dan komt het goed”.

Wij hadden geluk; lieve Harry was onbeschadigd uit de strijd gekomen toen ik aan het einde van de werkdag met bonzend hart de sleutel in het slot deed en de gang instormde. De katten zaten allebei in de woonkamer op een paar meter afstand van elkaar met gladde vachtjes.  Geen verwondingen gelukkig en geen plukken haar als stille getuigen van een  strijd; alles en iedereen was nog heel.  Maar denk nu niet dat het meestal goed afloopt, want veel vaker gaat het mis met nare gevolgen!  Een kat is geen kleine hond, zij vormen geen roedel met zijn allen. Katten vangen hun prooien alleen, het zijn solitair jagers en zij zijn niet in groepen geëvolueerd. Dus zij zijn niet bekend met hiërarchie en hebben geen signalen om conflicten te beslechten. Wel zijn katten hoogst territoriale dieren, het territorium met al zijn voorzieningen zijn van levensbelang van de kat en er wordt dan ook strijd geleverd om het te behouden. Het introduceren van katten lijkt nu een kansloze missie als ik dit terug lees en heel vaak raad ik het af om twee vreemde katten bij elkaar te introduceren. Maar in sommige gevallen is er wel kans van slagen, met beleid en begeleiding.

Je moet er toch niet aan denken dat:

-dat een van de katten gaat sproeien in huis omdat ze die brutale inbreker niet kan verjagen

-je kat blaasontsteking krijgt en onzindelijk wordt omdat ze wordt verjaagd uit haar eigen territorium door een agressieve overvaller na jarenlang het rijk alleen gehad te hebben

-je kat zich gaat verstoppen en een schim wordt van zichzelf omdat de eigenaar ineens met een potentiële  vijand komt aanzetten in jouw veilige haven

-een van je katten niet meer durft te spelen of door de kamer durft te lopen uit angst voor de andere kat

-het uit is met de rust in huis, omdat je steeds voor scheidsrechter moet spelen

-je gedwongen wordt tot herplaatsen omdat iedereen nu ongelukkig is

Vaak hoor ik, zolang de katten elkaar maar tolereren; maar waarom zou je daar voor gaan? Kijk eerst eens met een expert naar de kans van slagen, want niet iedere kat zit op een soortgenoot te wachten, wat een zeer stressvolle situatie oplevert, voor je zelf en jouw katten!

 

Ja, ik wil aan de slag!

Wat kan je verwachten met het Leuke Kat Traject?

-je krijgt “huiswerk” ter voorbereiding op de introductie van de katten

-je vind het geen bezwaar om (tijdelijk) veranderingen door te voeren in huis ter preventie van problemen of ter oplossing van ongewenst gedrag

-je krijgt telefonische ondersteuning bij de uitvoering van de adviezen

-je begrijpt de katten en kan anticiperen op hun gedrag

-je weet precies wat je moet doen om tot het gewenste resultaat te komen

-maar ik kan je ook eerst adviseren naar de kans van slagen met jouw kat in een telefonisch adviesgesprek

-ik kan je ook helpen met een spInzicht consult aan huis ter voorbereiding op de introductie; je krijgt daarbij de nieuwste tips en trics met een stappenplan, zonder begeleiding of voortgangsbewaking. Wil je daarna toch overleggen dan kan dat met een telefonisch adviesgesprek.

Ja, dit wil ik!

Jouw investering vanaf:

€199 incl. BTW excl. reiskosten 

Ervaringen:

“Ik heb veel ervaring met katten maar helaas liep ik vast met de introductie van Pasha bij Nico, beiden geadopteerd via St.Zwerfkatten Rijnmond. Pasha werd bang van Nico omdat die hem aanviel. Door 2 telefoongesprekken met Anja werd ik op het juiste spoor gezet waardoor ik op de goede manier aan de slag kon. Nico en Pasha zijn goede maatjes nu. Het was even wennen maar de balans is gekomen. Bedankt en succes met je mooie werk en wellicht tot ziens.”   Arianne

 

“Uw advies heeft inderdaad geholpen. Na 3 weken zijn ze saampjes. Het gaat wel beter met ze en zij is aan het huisje gewend en niet meer zo bang voor de trap. Dank u wel!”  Monika

Veel gestelde vragen:

Kun je niet gewoon wat gratis tips geven?

Als tips zouden helpen, zou je probleem al opgelost zijn.  Vooral bij complexere zaken zoals agressie of sproeien is het belangrijk om de motivatie van de kat achterhalen.  Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd en een heleboel tips gegoogeld zonder het gewenste resultaat. Dat komt omdat de drijfveer voor het ongewenste gedrag niet is achterhaald en omdat er vaak meerdere problemen spelen, die elk op een andere manier aangepakt moeten worden. Voor een goed resultaat, kies ik altijd voor therapiemethoden die elkaar versterken.

Ik heb het bedrag dat je vraagt gezien, kan dat niet goedkoper?

De gedragstherapie is helemaal afgestemd op jouw kat(ten) en jouw persoonlijke situatie. Hierdoor gaan er veel uren in een compleet traject zitten.  Een belangrijk deel van het succes zit hem in de nazorg. We kunnen zien hoe jouw kat reageert op het behandelplan en zo nodig kan ik het plan aanpassen om tot een optimaal resultaat te komen.   Ook investeer ik veel tijd en geld om mijn vakkennis op peil te houden, zodat ik de katten en de eigenaren nog beter kan helpen.

Waarom moet ik de urine van mijn kat laten testen bij de dierenarts? Mijn kat sproeit en is niet onzindelijk.

De urinetest is nodig om eventuele lichamelijke oorzaken uit te laten sluiten van zowel plassen als sproeien! Helaas zijn katten meesters in het verbergen van pijn en veel gedragsproblemen worden veroorzaakt door lichamelijk ongemak.  Hierdoor kunnen katten ook de sproeistand aannemen om te plassen. En om het nog ingewikkelder te maken: sommige katten nemen een zittende houding aan terwijl ze sproeien of ze sproeien en legen tegelijkertijd hun blaas.   Je bespaart je kat een hoop pijn en ellende en jezelf een hoop geld wanneer blijkt dat de onzindelijk van jouw kat komt door bijv. blaasontsteking, blaasgruis, blaasstenen, of een andere fysieke oorzaak.  Alleen gedragstherapie geeft in zo’n geval nooit het gewenste resultaat; maar een stappenplan in combinatie met onderzoek, pijnstilling, medicatie en/of dieetvoer voorgeschreven door jouw dierenarts wel!

Is het resultaat gegarandeerd?

Goed resultaat hangt af van de kennis en ervaring van de gedragstherapeut en van de inzet en wensen van de eigenaren.  Ik heb veel ervaring met onzindelijkheid, schuwe katjes en bepaalde soorten van agressie. De duur van het probleemgedrag speelt ook een rol.  Wanneer een probleem al jaren speelt is het lastiger om het gedrag om te buigen.  Maar de situatie verbetert altijd! Blijf je aanmodderen, dan verslechterd de situatie gegarandeerd!

Ja, dit is de oplossing!