Mijn naam is Anja Terlouw en ik ben mijn hele leven al omringd door harige huisgenootjes. Altijd zonder problemen, tot in 2003 mijn Ragdolls Beau (foto) met zijn broertje Billy bij ons kwamen wonen. Het waren goed gesocialiseerde raskatten, maar Beau begon na een jaar of twee vaak naast de kattenbak te plassen.  Vanzelfsprekend zocht ik daar hulp voor bij mijn dierenarts, vooral omdat er duidelijk bloed in zijn urine zat en hij soms zat te persen. Na jaren tobben kreeg hij na talloze onderzoeken de diagnose van Feline Idiopathische Cystitis (blaasontsteking zonder aanwijsbare oorzaak) en kreeg hij steeds zwaardere medicatie voorgeschreven, omdat hij psychisch niet in orde zou zijn.  Beau werd door pijnlijke ervaringen ook agressief naar andere mensen en ik had hier erg veel verdriet van; vooral omdat ik zag hoe hij veranderde van een blije, sociale kat naar een onzindelijke en onhandelbare tijger. Ik voelde dat het beeld dat men had van Beau niet klopte en ik zocht hulp bij een homeopathische dierenarts die mij heeft geholpen om die zware medicatie af te bouwen, want mijn kat lag inmiddels de hele dag gedrogeerd te slapen. Ook heb ik in die tijd verschillende dingen uitgeprobeerd in de hoop mijn dier te kunnen helpen om van die ellendige onzindelijkheid af te komen.  Het leek allemaal eventjes succesvol maar zijn urinewaarden bleven afwijkend en in bepaalde perioden vond ik weer plasjes buiten de kattenbak op kussens en in mandjes of kon hij weer niet plassen.

Ten einde raad ben ik in januari van 2011 gestart met de opleiding Kattengedragstherapeut bij Tinley. Module 2 van de opleiding was geheel gewijd aan medische oorzaken van gedragsproblemen en dat was in die tijd mijn einddoel. Maar katten zijn zo fascinerend, dat ik na elke module meer wilde weten; er ging een wetenschappelijke wereld over diergedrag voor mij open. Toch was de belangrijkste winst voor mij Beau; zijn urine was schoon zonder die zware medicatie en hij was weer een leuke en blije kat geworden, omdat ik nu in staat was zijn leefomgeving aan te passen en kon anticiperen op stressvolle gebeurtenissen voor hem. We hebben onze Beau 23 juli 2021 (2 maanden voor zijn 18e verjaardag) moeten laten inslapen wegens nierfalen en er gaat geen dag voorbij dat ik niet met een glimlach aan hem denk.

Met alles wat ik vandaag de dag weet, vind ik het ontzettend jammer dat er nog katteneigenaren zijn die denken het beste met hun dier voor te hebben wanneer ze allerlei goed bedoelde adviezen van leken of dokter Google opvolgen. Hierdoor blijft het gewenste resultaat vaak uit, of de situatie verergerd; met nare gevolgen voor de kat.  Leuke katten krijg je alleen door katvriendelijkheid! Mijn liefde voor katten zorgt er ook voor dat ik veel energie haal uit het verzorgen van jouw diva’s tijdens je afwezigheid. Interactie met de oppaskatten is voor mij de kers op de taart, zie mijn blog: https://voorkatenco.nl/kattenoppas/. Maar natuurlijk laat ik ook een schuwere kat in zijn waarde. Leergierig als ik ben, volg ik veel cursussen, seminars, lezingen en workshops. Klik hier om te zien welke. Dit soort dagen zijn voor mij ook een mooie gelegenheid om van gedachten te wisselen met collega’s. Kortom ik geef “alles voor de katten” en dat uit zich ook in mijn vrijwilligerswerk bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond, waar ik sinds juli 2006 als vrijwilliger werkzaam ben. Eerst in de kattenopvang, daarna in de buitendienst en voor advies bij geplaatste katten en nu als gastgezin voor kittens. Er leven namelijk ca. 30.000 zwerfkatten in Rotterdam die onze hulp hard nodig hebben.

Als je me zou kennen, zou je weten dat  ik een idealist ben die ervan geniet om verre reizen te maken en om op te laden in de natuur.  Maar voor een gezellig avondje koken of “wine en vega dine in the city” ben ik ook altijd wel te porren. Ik ben creatief en zit nooit stil bij  spetterende live muziek. Mijn guilty pleasures zijn fantasy drama series zoals The Game of Thrones en The Lord of the Rings.  Ik lach veel en laat mij niet snel van de wijs brengen, want ik weet dat altijd alles weer op zijn pootjes terecht komt; schroom dus niet om snel contact met mij op te nemen. De mensen die al met mij gewerkt hebben vinden mij een hartelijk persoon met een helder verhaal. Hierdoor boek jij snel het gewenste resultaat met je katten en daar gaat het tenslotte om!

Wil jij met mij kennismaken om te horen wat ik voor jou en je kat(ten) kan betekenen? Vraag dan vrijblijvend een Blikopener sessie aan, dan geef ik je een klein duwtje in de juiste richting.