Mijn kat is schuw of bang

Je hebt trots een kat geadopteerd uit een asiel  en je verheugde je op zijn komst. Helaas liep niet alles zoals je had verwacht, want je nieuwe maatje laat zich nog steeds niet aan je zien!   Herken je dit?

  •  Na het overlijden van je vorige kat, wilde je een andere kat ook een heerlijk leven bieden, maar ze blijkt wat schuwer te zijn als gedacht.
  • Tot jouw verdriet zit ze nu al een tijd verstopt op zolder of onder je bank of bed.
  • Wat je ook probeert, het lukt je nog niet om haar vertrouwen te winnen 
  • Zelfs je beste vriend heeft nog geen kennis kunnen maken
  • Inmiddels zou het dier toch al gewend moeten zijn, maar ze eet alleen maar ‘s-nachts wanneer alles stil en donker is in huis
  • Je begint je zorgen te maken en wil haar graag gelukkig zien; want dit is toch geen leven?

Het verdrietige is, dat er meestal later ingegrepen wordt bij schuwe  muurbloempjes dan bij ander ongewenst gedrag. Een kat die zich de hele dag schuil houdt, geeft minder overlast in huis als een kat (angst) agressie laat zien of als een kat die geen gebruik maakt van de kattenbak. De kat verdwijnt sluipend naar zolder en slijt daar de rest van zijn leven in eenzaamheid, zonder afleiding of frisse lucht en straaltjes zonneschijn. Wanneer men over de eerste teleurstelling heen is, laat men vaak het dier zijn gang maar gaan, terwijl met de juiste steuntjes in de rug, er meestal nog winst te behalen valt wanneer je eerder aan de bel trekt bij een kattengedragsdeskundige.  

Want stel je toch eens voor dat je kat je gaat vertrouwen en minder bang is en durft te spelen voor de bank of kopstootjes komt geven met zijn staart omhoog?

Door mijn opleiding en mijn vrijwilligerswerk bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond heb ik  ervaring met schuwere en bange katten.  Aarzel dus niet om contact op te nemen, want hoe eerder de kat gewend is aan zijn nieuwe omgeving hoe beter het is.  Chronische stress kan allerlei fysieke klachten veroorzaken, dat wil je toch niet voor je nieuwe maatje? Wie weet komt jouw nieuwe kattenkind binnenkort ook gezellig bij je zitten en durft hij binnenkort te spelen en zit hij lekker in zijn vel!

 

 

Mijn ode aan de Bange Kat

Het zal je maar overkomen op je oude dag: herplaatsing omdat je baasje is overleden. Na weken in een beperkte ruimte in een opvang, waar je dag en nacht in je doos verscholen zat, kom je ineens in een grote kamer terecht i.p.v. het kleine vertrouwde huisje waar jij jouw dagen rustig doorbracht met het oude baasje. Nu zit je bij jonge mensen die je niet kent, maar die het beste met jou voor hebben ook al besef je dat nu niet. Hulpeloos en bevroren zo zat je er de eerste weken bij; ondanks alle goede bedoelingen van jouw lieve personeel. Je was eigenlijk maar een saaie kat die de hele dag verscholen zat zonder op onderzoek uit te gaan.

Dat kwam niet omdat je oud was maar omdat jij je nog niet veilig voelde door alle gebeurtenissen in je leven. Je was je vertrouwde omgeving en de controle over je leven in een klap kwijtgeraakt. Tijdens het hele proces ben ik de afgelopen weken van je gaan houden en mijn hart maakte een sprongetje bij elke keer dat het ons lukte om jou over je eigen schaduw heen te laten stappen en jouw zelfvertrouwen met de week en later met de dag toenam. Je bent niet langer hulpeloos en leerde stapje voor stapje weer controle over jouw eigen leven terug te nemen en jouw levenslust kwam weer terug. Ik had mij al voorgenomen dat wanneer je het niet zou redden in het grote nieuwe huis, jij bij mij je veilige haven zou vinden. Maar jij lieve saaie kat begon zelfs weer te spelen! Je ging het huis ontdekken en je springt zelfs nu op schoot en je doet je rondje buiten! Lieve dappere oude kat, ik ben zo trots op jouw veerkracht en zo blij dat jij bij geweldige mensen met engelengeduld terecht gekomen bent. Nu een paar weken later willen zij je voor geen goud meer missen en dat is waar we het voor doen. Bedankt dat ik met jou mee mocht reizen, het ga je goed.

 

Wat kan je verwachten van het Leuke Kat Traject?

-het probleem is opgelost of sterk verminderd, omdat ik je help het fundament te leggen voor een gelukkige kat en jullie begeleid met het ombuigen van het ongewenste bedrag

-jullie krijgen “huiswerk” en je vindt het geen bezwaar om wat simpele veranderingen doorvoeren ter oplossing van het probleem gedrag

-je krijgt telefonische ondersteuning en begeleiding bij de uitvoering van de gegeven adviezen, wij gaan dus samen meteen aan de slag voor het beste resultaat!

-je begrijpt je kat en kan anticiperen op het gedrag

-je hebt weer vertrouwen in de toekomst en bent minder gefrustreerd

-je wil je kat niet meer kwijt, omdat jullie band is verstevigd en je kat is opgebloeid

-je krijgt plezier in je dier

-is je kat gelukkig en minder vatbaar voor stress gerelateerde aandoeningen

-met jullie persoonlijke behandelplan, weet je precies wat je moet doen om tot resultaat te komen en hoe je dat in de toekomst vast moet houden.

 

Ja, ik wil aan de slag

Jouw investering vanaf:

€ 199 incl. BTW excl. reiskosten 

Ervaringen:

“Ik heb Anja ingeschakeld toen ik advies nodig had over Bessie,  een katje wat nog heel bang was en daardoor moeilijk benaderbaar. Dankzij Anja’s duidelijke plan van aanpak is het vertrouwen van Bessie  met de dag gegroeid en kunnen we inmiddels zeggen dat er een onafscheidelijke band met haar is opgebouwd. Bessie gaat nu een mooi leven tegemoet zonder angst.”

“Uw advies heeft inderdaad geholpen. Na 3 weken zijn ze saampjes. Het gaat wel beter met ze en zij is aan het huisje gewend en niet meer zo bang voor de trap. Dank u wel!

 

Ja, dit wil ik!

Veel gestelde vragen:

Kun je niet gewoon wat gratis tips geven?

Als tips zouden helpen, zou je probleem al opgelost zijn.  Vooral bij complexere zaken zoals agressie of sproeien is het belangrijk om de motivatie van de kat achterhalen.  Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd en een heleboel tips gegoogeld zonder het gewenste resultaat. Dat komt omdat de drijfveer voor het ongewenste gedrag niet is achterhaald en omdat er vaak meerdere problemen spelen, die elk op een andere manier aangepakt moeten worden. Voor een goed resultaat, kies ik altijd voor therapiemethoden die elkaar versterken.

Ik heb het bedrag dat je vraagt gezien, kan dat niet goedkoper?

De gedragstherapie is helemaal afgestemd op jouw kat(ten) en jouw persoonlijke situatie. Hierdoor gaan er veel uren in een compleet traject zitten.  Een belangrijk deel van het succes zit hem in de nazorg. We kunnen zien hoe jouw kat reageert op het behandelplan en zo nodig kan ik het plan aanpassen om tot een optimaal resultaat te komen.   Ook investeer ik veel tijd en geld om mijn vakkennis op peil te houden, zodat ik de katten en de eigenaren nog beter kan helpen.

Waarom moet ik de urine van mijn kat laten testen bij de dierenarts? Mijn kat sproeit en is niet onzindelijk.

De urinetest is nodig om eventuele lichamelijke oorzaken uit te laten sluiten van zowel plassen als sproeien! Helaas zijn katten meesters in het verbergen van pijn en veel gedragsproblemen worden veroorzaakt door lichamelijk ongemak.  Hierdoor kunnen katten ook de sproeistand aannemen om te plassen. En om het nog ingewikkelder te maken: sommige katten nemen een zittende houding aan terwijl ze sproeien of ze sproeien en legen tegelijkertijd hun blaas.   Je bespaart je kat een hoop pijn en ellende en jezelf een hoop geld wanneer blijkt dat de onzindelijk van jouw kat komt door bijv. blaasontsteking, blaasgruis, blaasstenen, of een andere fysieke oorzaak.  Alleen gedragstherapie geeft in zo’n geval nooit het gewenste resultaat; maar een stappenplan in combinatie met onderzoek, pijnstilling, medicatie en/of dieetvoer voorgeschreven door jouw dierenarts wel!

Is het resultaat gegarandeerd?

Goed resultaat hangt af van de kennis en ervaring van de gedragstherapeut en van de inzet en wensen van de eigenaren.  Ik heb veel ervaring met onzindelijkheid, schuwe katjes en bepaalde soorten van agressie. De duur van het probleemgedrag speelt ook een rol.  Wanneer een probleem al jaren speelt is het lastiger om het gedrag om te buigen.  Maar de situatie verbetert altijd! Blijf je aanmodderen, dan verslechterd de situatie gegarandeerd!

Ja, dit is de oplossing!