Aanbod

KATTENCOACH:

Als gediplomeerd Gedragstherapeut voor Katten maak ik de kat niets wijs; maar observeer de kat in haar omgeving. Na gedegen onderzoek naar de oorzaken van het probleemgedrag, komt hier een behandelplan uit voort wat is toegespitst op jouw kat en jouw situatie. Het plan wordt met je besproken zodat je er goed mee uit de voeten kan en weer plezier krijgt in je dier.

1. Met de kattengedragstherapie  kan ik je o.a. helpen met het oplossen van de volgende problemen of een combinatie hiervan:

 • Sproeien in huis
 • Onzindelijkheid
 • Agressie naar mens of dier
 • Angst/anxiety
 • Stress
 • Schrikkerig gedrag
 • Overmatig miauwen
 • Compulsief gedrag
 • Overmatig poetsgedrag/zichzelf kaallikken
 • Automutilatie
 • Staartjagen

2. Met het Spinzicht consult kan ik je advies op maat geven over eenvoudige problemen of ter voorkoming van problemen in de toekomst:

 • Krabben aan meubels
 • Vernielzucht
 • Aandachtvragend gedrag
 • Krabben en miauwen voor slaapkamerdeur
 • Op het aanrecht springen
 • Introducties (die nog moeten plaatsvinden)
 • Verhuizing
 • Vuurwerkangst
 • Begeleiding eerste kat of kitten
 • Aankoopadvies kat of kitten
 • De kat voorbereiden op de komst van je baby
 • Spelen met je kat
 • Kattenbakomgeving en hygiene
 • Reismandjes- en halsbandjes/tuigjes
 • Overmatig eten, voeren en voedselverrijking
 • Senioren
 • Kittens
 • Vachtverzorging en nageltjes knippen
 • Optimalisering leefomgeving/tuin/balkon

Katten zijn erg territoriaal en houden van een voorspelbare en controleerbare omgeving. Die creëren zij o.a. door te communiceren door middel van het krabben en sproeien. Omdat dit gedrag in huis ongewenst is, belanden helaas veel katten in een asiel, als zwervers op straat, of ze worden afgemaakt. Dat is ontzettend triest, omdat het meestal gaat om het vertonen van heel normaal kattengedrag, maar voor ons, in een verkeerde situatie. Hetzelfde trieste verhaal geldt voor zogenaamde agressieve katten. Katten zijn juist meesters in het vermijden van agressie; daarover vertel ik je graag. Ook zijn ze heel gevoelig voor stress. Dat kan zich, net als bij mensen, uiten in lichamelijke klachten. Een dier vertoont nooit een gedrag om de eigenaar “te pesten”. Dus straffen heeft absoluut geen zin, dat geeft juist meer problemen. Wel heeft het zin om de oorzaak, omstandigheden en drijfveren van het gedrag te achterhalen en de kat ander gedrag aan te leren. En dat is precies waarbij ik je kan helpen!

Traject van de kattengedragstherapie:
Wanneer je mij benadert over een probleem met je kat, mail ik je met wederzijdse instemming een vragenlijst ter invulling en retournering.  Na bestudering van deze lijst, neem ik contact op en prikken we een datum voor een huisbezoek, zodat ik de kat in haar eigen omgeving kan observeren. Dit consult zal zoveel mogelijk plaatsvinden op een tijdstip dat de kat het probleemgedrag vertoont. Tijdens dit bezoek stel ik nog meer vragen die dieper op het probleem ingaan en kan ik alvast wat tips geven ter verbetering van de situatie. Omdat gedragsproblemen een medische oorzaak kunnen hebben, verzoek ik je eerst om dit eerst door jouw dierenarts uit te laten sluiten. Ik beoordeel het gedrag van je kat en werk thuis een behandelplan uit, toegespitst op jouw situatie. Ik ben geen “kattenfluisteraar”, dus het plan wordt je toegezonden per e-mail, zodat jij, als eigenaar, ermee aan de slag kan. Vanzelfsprekend valt of staat de therapie met de inspanningen van het thuisfront en alle therapiemethoden versterken elkaar. Het is dus van belang dat alle adviezen worden opgevolgd gedurende langere tijd. Drie maanden lang houd ik dan ook een vinger aan de pols en coach ik je naar de oplossing van het probleemgedrag.

Details van bovenstaande mogelijkheden vind je onder de tab Tarieven of bel 06 30815872

KATTENOPPAS

Wil jij je diva de stress besparen van een pension en met een gerust hart thuis achterlaten bij een betrouwbare en betrokken oppas tijdens jouw afwezigheid? In Capelle a/d IJssel, Rotterdam-Oost en Krimpen a/d IJssel verzorg ik graag je katten in hun vertrouwde omgeving. Je staat altijd in direct contact met mij als verzorger en ik houd je dagelijks op de hoogte.

Uiteraard moeten de dieren minimaal 1x daags verzorgd en gecontroleerd worden. De verzorging bestaat uit dagelijks uitscheppen en bijvullen kattenbak, compleet schoonmaken van kattenbakken volgens jouw schema, schoonmaken water/voerbakjes en verversen water en voer, opruimen/schoonmaken ongelukjes, aandacht geven d.m.v. spelen, kroelen, kammen of borstelen.

Heb je een kat met (half)langhaar? Boek dan een vachtverzorgingsarrangement tijdens de vakantie, ik ben n.l. ook gediplomeerd kattentrimmer. Zorg er wel voor dat de kattenvacht in goede conditie is voor jouw vakantie.  Katten zijn vaak gestresst tijdens routine verandering en dat kan leiden tot slechtere vachtverzorging en klitten en de kat moet ook eerst even wennen aan de verzorgers voordat zij een grondige vachtverzorging toelaat.

Na het verzorgen wordt er met de katten gespeeld en/of gekroeld en dan leg ik ook meteen de post uit het zicht.  Ik neem ook eigen speelgoed mee ter afwisseling en ik laat vaak een hengeltje of iets anders achter voor jou en je katten.

Heeft jouw kat afgepast voer of geef je meerdere maaltijden per dag? Je kan bij mij automatische voerbakken huren tijdens de oppasperiode.

Bij langere afwezigheid verzorg ik indien gewenst ook de planten of tuin en stofzuig ik de kamers waarin de katten verblijven. Natuurlijk worden ook de ongelukjes van je lievelingen met liefde opgeruimd door hun tijdelijke personeel.

Vooraf kom ik kennismaken en kunnen we precies bespreken hoe je alles het liefst wilt hebben tijdens je afwezigheid.

Wil je na de oppasperiode advies op maat om de leefomgeving van jouw katten te optimaliseren? Dan kan dat voor een speciaal tarief. Zie tab Tarieven voor prijzen en specificaties of  bel 06 30815872. Omdat ik geen vaste tijden kan garanderen tijdens het oppassen is het niet mogelijk  insuline toe te dienen.

KATTENTRIMMER

Ingroeiende nagels zorgen ervoor dat je lieveling zo min mogelijk beweegt door pijn en bij katten met ernstige klitten of vilt is dit ook het geval. Je kat gedraagt zich minder actief en wordt langzaam aangetast in haar welzijn. Als holistisch kattentrimmer kan ik je helpen op een katvriendelijke manier; met respect voor het wezen en het welzijn van jouw kat.

Waarom een holistische kattentrimmer?  Als kattenspecialist weet ik als geen ander welk effect een onvoorspelbare en oncontroleerbare omgeving heeft op een kat. Bij vachtproblemen probeer ik te achterhalen waarom jouw kat niet lekker in haar vacht zit en zo nodig verwijs ik je naar de dierenarts. Tijdens de behandeling ontzie ik de kat, de huid en de gezonde vacht (niet invasief trimmen). Katten gebruiken hun vacht immers ook om te communiceren en de vacht dient ter bescherming en isolatie van de tere kattenhuid. Natuurlijk kan ik je alles vertellen over kattengedrag en de verzorging van katten. Omdat ik alleen katten trim neemt je kat geen bedreigende hondengeur waar.  Ook werk ik geduldig, zonder pijnlijke nekvel grepen of muilkorven.

Wanneer moet ik een afspraak maken?  Bel zodra je ziet dat je kat zijn vacht niet goed kan onderhouden of hele kleine klitjes of knoopjes in de vacht ontwikkelt, controleer dit dagelijks. Dit kan liggen aan de lengte, structuur en conditie van de vacht; het seizoen; of het een binnenkat of buitenkat is; de lichaamsbouw en algemene conditie/gezondheid van de kat en wat jij als eigenaar doet om je kat een handje te helpen.

Welke katten worden getrimd?  Buiten de langharige Perzen, bestaan tegenwoordig veel kattenrassen en kruisingen met een dikkere en/of langere vacht dan de kat zelf kan onderhouden. Zelfs binnen een ras tref je verschillende vachtstructuren aan. Trimmen is maatwerk, maar hieronder wat mogelijkheden:

Kortharige Kat: Het verwijderen van viltvlokjes, klitten en viltplaatjes op de rug en achterhand. Sommige kortharige rassen hebben een dikke, dichte vacht die de kat niet goed kan onderhouden, vooral wanneer er sprake is van een compacte lichaamsbouw of een afgeplat of verstopt neusje.

(Half)langharige Kat: Deze katten kunnen last krijgen van klitten in oksels, liezen en buik; voorkom dit door ze regelmatige te laten trimmen. Klitten in de vacht kunnen leiden tot viltplaatjes en veel stukken vilt aaneen kunnen leiden tot een strak viltharnas.  Hierbij wordt de tere huid van de kat in de klitten is getrokken, waardoor de kat nauwelijks kan bewegen en zeer ernstig in haar welzijn wordt aangetast. Scheren is dan de enige remedie om de kat te helpen en dit is een spoedgeval! Controleer vooral bij katten of je de huid nog kunt zien en of de huid nog soepel voelt.  Vaak steken de langere dekharen door het viltharnas, waardoor je pas in een laat stadium doorkrijgt dat de kat ernstig vervilt is.

Senioren: Oudere katten hebben vaak dikkere, ingroeiende nagels die ze moeilijk kunnen intrekken en ze blijven overal aan haken. Zij kunnen hun vacht minder goed verzorgen doordat ze minder soepel zijn of door pijnlijke artrose. Ze hebben vaak een slechte vacht door nierproblemen of een slecht gebit, waarvoor de dierenarts de aangewezen persoon is. Ik kan de katten helpen met hun vachtverzorging.

Kat met Overgewicht: Kan door haar omvang niet overal bij, klitten en vilt op moeilijk bereikbare plaatsen.

Kat met Gebits- of Bekproblemen: Kunnen door een platte snuit of door een pijnlijke bekje een slecht onderhouden vacht hebben. Katten gebruiken n.l. ook hun tanden voor de vachtverzorging en door pijn likken ze zich niet meer. Ik kan je helpen met de vachtverzorging en de dierenarts kan de lichamelijke oorzaak verhelpen.

Angstige, gestresste of depressieve katten: Kunnen zich overmatig  likken of zich juist slechter verzorgen.  Bezoek de dierenarts om lichamelijke oorzaken uit te sluiten en bel mij voor therapieplan op maat (zie tab Kattencoach) om je kat te helpen weer kwaliteit van leven te krijgen.

Een kat is geen kleine hond,  dus aanlijnen is geen optie. Ik zal je vragen om een handje te helpen om de kat af te leiden en tegelijkertijd je tijgertje te ondersteunen. Zo nodig kan ik een stappenplan maken voor training van nageltjes knippen en het borstelen of kammen. Vanzelfsprekend wordt mijn trimgereedschap na elke behandeling gereinigd en gedesinfecteerd en heb ik een schoon jasje aan.

Zie tab Tarieven voor de mogelijkheden of bel 06 30815872.