Terwijl anderen de pracht en praal van kathedralen en eeuwenoude opgravingen en prachtige uitzichten bewonderen ben ik zelf al weer afgeleid door de aandoenlijke katjes en honden die ik op straat tegen kom.

Verwaarloosde vachtjes en drachtige buikjes van zo te zien nog jonge poezen. Op veel plaatsten staan schoteltjes met brokjes of een kledder natvoer en soms, als de katten geluk hebben, zie je borden dat er organisaties zijn die de katten vangen en neutraliseren om het leed alle geboren kitten te beperken. 

 

Bij een kraam aan de weg zitten er 5 in een ijzeren kooitje en de moederpoes, een slank, jong zwart katje loopt erom heen. Op de terugweg zie ik het hele spul in een gang met een hekje ervoor drinken bij hun mama.  Veel mensen hebben het tafereeltje gezien en maakten zich zorgen over het pluizige gezinnetje; er blijken veel kattenliefhebbers rond te lopen. En dan komen de verhalen los van landgenoten, iedereen heeft wel een of meerdere katten (gehad) al dan niet met problemen. Iemand die bij een kennis ging logeren om op een kat te passen terwijl zij bewapend met plantenspuit en krant door het huis moest lopen, want het beestje viel haar aan als een leeuwenkoning (de ondankbare hond). Maar er was niets mee gedaan door de eigenaar en ook niet met een hele angstige kat die maanden onder de bank zat bij een ander stel. Deels omdat er toch nog mensen zijn die niet weten dat er kattengedragsdeskundigen bestaan zoals “die meneer van tv Jackson” (die kennen ze dan weer wel) die kunnen helpen zodat de situatie weer leefbaar wordt in huis en frustraties niet verder oplopen want dan trekt de kat vaak aan het kortste eind. Uit de verhalen viel mij op dat er eerder hulp wordt ingeschakeld voor een hond dan voor een kat, maar onze kleine harige eigenwijsjes zijn toch niet minder waard en ook lid van het gezin? Katten worden gemiddeld 15 jaar en wanneer wij ze een jaar of 5 in angst of stress laten leven is ongeveer 1/3 van hun leven voorbij ondanks alle goede bedoelingen die wij hadden toen wij het dier in huis namen als leuk maatje of om het dier een kans geven op een beter leven.

Blijf niet aanmodderen maar neem gerust contact voor een gratis Blikopener sessie om de mogelijkheden te bespreken; dan komt het allemaal weer op zijn pootjes terecht