Telkens als ik aan tafel zit om te eten ziet Pluis haar kans om toe te slaan. Doordat ik de stoelen zo plaats dat zij ze niet kan gebruiken om op tafel te springen (haalt ze niet met haar korte pootjes) komt ze zeuren via de stoel die daar naast staat.

Eerst alleen kijken met haar grote hypnotiserende ogen en daarna aandacht trekken met een heleboel praatjes of ze steek een pootje toe.

Puk springt met gemak op tafels en op kasten maar zij bedelt niet. Het is mijn eigen schuld dat Pluis dit gedrag vertoont want door elke keer weer toe te geven houd ik dit in stand; die kleine opportunistische druktemaker amuseert mij nu eenmaal en bij anderen doet ze dit nooit, want die geven niet toe. Het is gewoon ons gezellige ritueel en als ik haar wat laat proeven en haar daarna negeer houdt ze meestal wel op. 

 

Maar is het eigenlijk niet vreemd dat zo’n behendig roofdiertje als een kat afhankelijk is van mensen voor hun dagelijkse voer? Vooral katten die uitsluitend binnen leven zijn volkomen afhankelijk van onze soms starre regels. Er zijn katten die 2x daags een portie eten krijgen, net als een hond. Wat sommigen dan achter elkaar naar binnenschrokken omdat ze honger hadden tussen de 2 maaltijden of omdat ze liever naar buiten willen wanneer de eigenaar gaat werken en pas in de avond terugkomt. Er zijn katten die 4 of 5 maaltijden per dag krijgen maar geconcentreerd in de tijd dat de eigenaar thuis is; en na het avondeten krijgen sommige katten niets meer tot de volgende dag, waardoor ze dus alsnog 12 uur zonder eten zitten en zo grotere maaltijden op hun voermoment naar binnen schrokken dan waar ze eigenlijk behoefte aan hebben.

Terwijl in de natuur katten zo’n 10 muizen per dag zouden vangen of 2 konijntjes zag ik in mijn aantekeningen . Er zijn nog altijd katjes die te weinig te eten krijgen. Niet perse in hoeveelheid maar de frequentie laat vaak te wensen over.  Zijn er altijd wat brokjes beschikbaar voor je kat om aan te knabbelen  (in een voerbal of voerpuzzel of verstopt in huis) wanneer ze trek heeft of is jouw kat met alles van mensen afhankelijk?  Wanneer er altijd voer uitstaat, zie je katten heel vaak naar hun voerbakje lopen voor een paar hapjes. Je kat is gerustgesteld wanneer er altijd voer beschikbaar is in het territorium; logisch want voedsel  is belangrijk om te overleven!

Afhankelijkheid is niet prettig en al helemaal niet voor deze kleine controlfreaks, het levert ze stress op dat zich op verschillende manieren kan gaan uiten! Ik heb katten gezien die de vuilnisbak omgooiden om de zakje van het natvoer eruit te halen om op te kauwen en katten die uithaalden of beten als het eten niet snel genoeg werd geserveerd.  Geef jij jouw katten een paar keer per dag natvoer, probeer dat dan altijd op dezelfde tijden te doen zodat je kat precies weet waar ze aan toe is en ook al is het voor ons mensen misschien niet goed,  geef ze ook nog wat te eten voor je naar bed gaat en zorg dat er altijd wat te knabbelen is in een voerpuzzel of voerbal, dan hoeven de katten je ook niet wakker te maken als ze willen eten.