Dat lust ik niet, dat ken ik niet, dat ruik ik niet, ik ben misselijk, ik ben ziek, ik heb pijn, daar ben ik al eerder misselijk van geworden, de structuur is niet fijn, het voedsel plakt, er zit een haarbal dwars, ik wil wel maar ik kan niet eten, ik wil niet eten, ik snap die voerpuzzel niet, ik heb stress, mijn tong is beschadigd, mijn bek doet zeer, ik durf niet in de buurt van die bullebak te eten, ik wil geen bakjes delen, ik zit verstopt, ik kan niet slikken, ik heb ontstoken darmen, ik heb last van parasieten, ik heb een tumor, ondervoeding- ook bij dikke katten-, “iets in de buik”-itis, uitdroging, vit B1 gebrek, acute anorexie of chronische, spierafbraak, voedingsplannen om refeeding syndroom te voorkomen, dwangvoeren, sondevoeding en heel veel meer op de Themadag 2019 van Stichting FelCan over de niet-etende kat. Na de inleiding de internist en de kat die niet eet; early nutrition in cats when and how; hoe krijg ik vat op de niet-etende kat en praktische voedingsinterventies voor de kat met anorexie; de niet etende kat vanuit oncologisch perspectief en de invloed van gedragsmatige aspecten op de voer inname bij katten.
Vaak wil een kat niet eten door medische oorzaken en komt het niet door een gedragsmatige oorzaak. Wacht daarom niet te lang om je dierenarts te bezoeken voor onderzoek wanneer je kat niet eet!Katten hebben namelijk een groot overlevingsinstinct en als ze niet met smaak voldoende eten of afvallen is er wat aan de hand, want aan de lijn doen de poezelige dames en heren niet. Katten zijn solitaire jagers die jagen op prooien die te klein zijn om te delen. Dus onze diva’s willen alleen eten, zonder pottekijkers; geef iedere kat zijn eigen voerbak uit elkaars zicht en overspreid verschillende voerstations door het huis. Voer moet aantrekkelijk ruiken voor katten, anders happen ze niet toe. Zet daarom geen bulkporties neer maar dagelijks meerdere keren vers.

Anja Terlouw, 16 maart 2019