Wanneer je kat ongewenst of probleemgedrag vertoont, kijk dan eerst eens of de basis in orde is.  Tijdens de gratis Blikopener Sessies, waarin je even vrijblijvend aan mij kan “snuffelen” en ik je vertel hoe ik te werk ga, merk ik dat katteneigenaren er al snel vanuit gaan dat ze de basis behoeften van hun kattenkind al picobello in orde hebben en willen ze dat gedeelte overslaan om daarna voortvarend met het probleem aan de slag te gaan, met behulp van  “een gouden tip”.  Tijdens ons gesprek merk ik al gauw dat er gemiddeld sprake is van 3 problemen, alleen wordt het probleem waarvan de eigenaar het meeste last heeft uitgelicht.  Terwijl angst, schrik of stress de oorzaak van het probleem kan zijn. Dus 1 gouden tip gaat hier niet werken, je hebt per probleem andere adviezen en therapiemethoden nodig die elkaar versterken om tot goed resultaat te komen. Die krijg je in een persoonlijk behandelplan samen met begeleiding, zodat we snel tot resultaat komen en de situatie snel verbeterd.

Maar …..het kan wel andersom werken;  wanneer de basis echt tiptop in orde is, kan je kat beter in zijn vel gaan zitten en kan ongewenste gedrag met de tijd verminderen of zelfs verdwijnen, het ligt er aan wat het probleem was.  De basisbehoeften van onze huiskatten worden vaak onderschat, er wordt al gauw gedacht mijn kattenkind heeft een schone kattenbak, een krabgelegenheid, een lekker mandje, vers water en lekker eten en er liggen genoeg speeltjes, mijn kat heeft alles wat zijn hartje begeert. We vergeten dat we een solitaire jager in huis hebben gehaald. Een opportunist,  die ruimte, mogelijkheden en kansen nodig heeft. Dus beantwoord de volgende vragen eens voor jezelf: hoeveel schuil- en uitkijkposten heeft jouw kat? Staat water- en voer niet naast elkaar? Voer je ad lib of minimaal 5x per dag? Heeft ze stabiele krabgelegenheden in elke ruimte? Hoe is jouw kattenbak management? Komt je kat onverwachts oog in oog te staan met soortgenoten? Hoe voorspelbaar zijn jullie als eigenaar? Hoe reageert jouw partner op jouw kat? Hoeveel controle heeft jouw kat over zijn omgeving en zijn leven?  Hoe speel je met je kat en hoe vaak? Sluit je haar op! Schreeuw je tegen haar of gebruik je de plantenspuit of grijp je haar in haar nekvel!  Wat voor een rugzakje heeft jouw harige eigenwijsje? Enz, enz.

Wanneer je contact met mij opneemt ga ik ervan uit dat er nog wat te verbeteren valt aan de basis, anders benader je mij niet.   Begin dus bij het begin en als je wilt dan kan ik je daarbij helpen. Kijk op https://www.voorkatenco.nl/gedragsconsulten/ voor de verschillende mogelijkheden en maak een goede start in het nieuwe jaar om de problemen voor eens en altijd aan te pakken zodat jullie weer van elkaar kunnen genieten.  Twijfel je of ik je kan helpen, vraag dan even een vrijblijvend Blikopener gesprek aan https://www.voorkatenco.nl/blikopener-sessie/

Ik ben benieuwd naar je inzichten

Liefs

Anja