De komende tijd vinden weer veel aandoenlijke kittens de weg naar hun gouden mandjes.  Een spannende gebeurtenis in het jonge leven van de katjes en meestal een feestelijke aangelegenheid voor de nieuwe eigenaar.  Niets is te veel voor de bontbabies en er wordt van alles aangeschaft; van kleine kattenbakjes tot schattige kittenkrabpaaltjes en roze of blauwe (reis)mandjes. Er is een overvloed van liefde en aandacht voor het katje en iedereen leefde nog lang en gelukkig.

Helaas eindigt het sprookje niet altijd op deze manier; er kan van alles misgaan in de loop der jaren en een huiskat is nu eenmaal afhankelijk van zijn personeel. Er gebeuren soms dingen in je leven die je niet hebt voorzien, zoals een scheiding, ziekte, overlijden, gedwongen verhuizing, etc. En waar de ene mens troost vindt in het vachtje van zijn kat, zoekt de ander afleiding buiten de deur of stort zich op het werk.  Ineens zit de jonge, energieke kat urenlang alleen en verveelt zich te pletter in een leeg huis. En in het ergste geval ook nog met een vieze kattenbak, muf water en aangekoekte etensbakjes.  Wanneer de eigenaar uitgeput thuis komt heeft die geen zin om de kat te verzorgen of aandacht te geven, want hij heeft het gehad vandaag. Het plezier tussen eigenaar en kat is in deze omstandigheden ver te zoeken en dat is heel triest, vooral omdat het katje met zoveel liefde en goede intenties in huis werd gehaald.  Op den duur gaat de kat ongewenst gedrag vertonen zoals plassen en poepen naast het vieze kleine kittenbakje of probeert het allemaal zolang mogelijk op te houden om de vieze bak te vermijden en krijgt lichamelijke klachten. Het arme dier wordt onzindelijk, krijgt een grote mond, raakt gestrest en trekt zich terug of wordt agressief. Intussen wordt de eigenaar steeds chagrijniger want het behang wordt van de muren gekrabd, de vellen hangen aan de bank en de kat hangt in zijn enkels.  Het schattige mini kittenkrabpaaltje is op de draad toe versleten en veel te klein en instabiel voor een volwassen kat. Het plezier in het huishouden heeft binnen anderhalf jaar plaats gemaakt voor irritatie en frustratie en dat vind ik eigenlijk om te huilen. Mijn hart huilt in zo’n geval voor de kat en voor de eigenaar.

Gelukkig kom ik als kattenoppas in aanraking met mensen die het allemaal goed voor elkaar hebben. De katten hebben alles wat hun hartje begeerd en genieten van de aandacht van hun personeel en zijn allemaal goed verzorgd. Dat zijn de bofbontjes, alles gaat gewoon zijn gangetje en iedereen is happy. Het is die andere categorie waar ik van wakker lig. Mensen die tijdelijk, door verschillende omstandigheden, geen zorg en aandacht kunnen geven aan hun huisdier. De uitmuntende zorg die ze in gedachten hadden op die feestelijke dag toen ze stralend het diertje in huis namen.  Voor mensen in die ongelukkige omstandigheden moet het toch mogelijk zijn om zonder gene hulp in te schakelen bij de verzorging van hun dier voordat de pijn te groot is geworden. Misschien wil een ouder kind wat bijverdienen door op de kat te passen of kunnen buren, vrienden of familie tijdelijk naar de kat omkijken totdat alles weer op orde is. Even googelen en er zijn organisaties op het web te vinden waar vrijwilligers helpen om de huisdieren te verzorgen van o.a. oudere mensen die het zelf niet meer kunnen. Wellicht doet een oproep in de Nextdoor buurtapp wonderen, onder het mom van #durftevragen en wie weet kun je later eens een wederdienst aanbieden. Of probeer https://www.nlvoorelkaar.nl/ of https://www.wehelpen.nl/.  Verder zijn er professionele kattenoppassers die je ook kunt inschakelen als je niet op vakantie bent en er zijn zelfs schone kattenbak serviceabonnementen te vinden op internet, net zoals hulp bij probleemgedrag. Kortom doe jezelf en je maatje niet tekort. Denk aan de liefde die je voelde op het moment dat je dat fluwelen bolletje in huis nam, het is immers hetzelfde dier.

Anja Terlouw, 12 juni 2017