Het is weer zover. Mijn personeel kijkt weer naar bergen, zee, strand en bossen. Dat betekent dat zij hun snor weer gaan drukken en mij thuis achterlaten ter verdediging van het territorium en de voerbakjes. Ik ben een enorme vrijbuiter, dus het lijkt mij ook wel wat hoor, die enorme bergen voer, die eindeloze kattenbakken en al dat water met zwemmende vissen en bossen vol bomen om lekker in te klimmen en te klauteren. Maar omdat ik al zit te mauwen als ik even in het vervoersboxje naar de dierenarts of trimster moet, vindt mijn personeel het beter om mij niet mee te nemen op reis. Katten hechten aan het huis zeggen ze, jij bent territoriaal. Natuurlijk heb graag vaste grond onder mijn pootjes, en wil ik graag mijn dagelijkse rondjes doen ter inspectie van mijn territorium, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn personeel kan missen. Als het moet vang ik natuurlijk wel een muis of zo; maar ik ben toevallig erg gehecht aan mijn routine, aan mijn favoriete brokjes, mijn eigen slaapplekjes en ook aan de aandacht van het vrouwtje en de lekkere schoot van het baasje. Daarom is het heel belangrijk dat ik goed verzorgd wordt als ik thuis achterblijf om ons fort te verdedigen. Een schone kattenbak, fris water en vers voer is een leuke basis, maar ik heb ook behoefte aan menselijk contact. Even lekker kroelen met de kattenoppas of spelen ter ontspanning is heel belangrijk voor de balans tussen werk en plezier, dus ook voor een vrijbuiter zoals ik. Er bestaan ook iets minder dappere huistijgers, zoals katten die heel erg gericht zijn op hun personeel. Zij volgen het vrouwtje of baasje de hele dag door en houden alles in de gaten. Deze katjes, die niet gewend zijn om alleen thuis te blijven, kunnen beter af zijn in een goed kattenhotel, waar ze alle aandacht en verzorging krijgen. Geef ze lekker hun eigen mandje, dekentje en voerbakjes mee en let erop dat ze niet de gehele dag in een hok opgesloten worden maar lekker kunnen spelen en misschien ook veilig in een ren naar buiten kunnen. Regel daarom ruim op tijd een goed logeeradres of een betrouwbare kattenoppas voor uw harige lieveling(en) en laat ze op tijd vaccineren.

Anja Terlouw, 19 april 2016