“Mijn kat haalt uit naar mijn kind en dat laat ik niet nog een keer gebeuren. Dat beest moet zijn plaats weten!” De eerste zin kan ik heel goed begrijpen maar de tweede zin niet. Wellicht dat honden hun plaats weten in de roedel, maar katten zeker niet, het zijn immers geen roedeldieren! Zonder informatie over de lichaamshouding van de kat in kwestie, de context en verdere achtergrond informatie kan ik geen zinnig advies geven, behalve dat een opgewonden kat gevaarlijk kan zijn als je hem opjaagt wanneer hij bijv. niet kan ontsnappen en dat straffen of schreeuwen niet helpt in zo’n geval.

Was er sprake van angst toen de kat uithaalde? Schrok hij? Bewoog het kindje? Werd hij aan zijn staart getrokken? Heeft hij vluchtwegen? Maakte hij geluid? Hoe zag de kat eruit toen het gebeurde? Helaas voor de beller, heb ik tijdens een telefoongesprek wat rauw op mijn dak valt altijd meer vragen als adviezen. Maar verder doorvragen of terugbellen op een beter tijdstip was niet nodig; een kennis die hondengedrag deed had het ook al over de lichaamshouding gehad maar mevrouw zocht eigenlijk een asiel. Hoewel ze dat ook wel zielig vond, maar de flat is niet groot genoeg voor kind en kat…. Nu leven katten gelukkig driedimensionaal, dus qua oppervlakte kan je wat de kat betreft de lucht in; met een mooie catwalk of boekenplanken, dus gebrek aan vloeroppervlakte is niet meteen een reden op de kat de deur uit te doen, dan weegt de agressie zwaarder.
Ik hoop dat de hondentherapeut in kwestie tevens kattengedragsdeskundige is, want een kat is geen kleine hond. Maar hoe dan ook, die heeft waarschijnlijk ook geen toverstafje. Wanneer je geen tijd, energie of zin hebt om achter de motivatie te komen van het agressieve gedrag, is het misschien wel beter om het dier af te staan en naar een asiel te brengen voor observatie, therapie en herplaatsing. Want met agressie is niets doen of straffen in de hoop dat het overgaat geen optie, dat gaat op die manier van kwaad tot erger. Wat wel helpt is de situatie in kaart brengen om te achterhalen waarom het dier agressie vertoont en daar met een behandelplan op in te zetten.

Anja Terlouw, 13 oktober 2019