Veel mensen genieten bij het zien van spelende katten, maar niet alle katten ouders krijgen dagelijks dit leuke schouwspel te zien. Soms komt dat omdat er niet op de juiste manier gespeeld wordt met de katjes.  Hieronder vind je 5 misverstanden met tips om het beter te doen:

  1. Niet spelen met je kat omdat er genoeg speelgoed ligt

Volwassen katten spelen altijd met speeltjes alsof het een prooi is, ze achtervolgen het speelgoedmuisje, bijten in de speeltjes en grijpen ernaar met hun klauwtjes en trappelen ermee als het een groter formaat prooi betreft.   

Katten zijn roofdieren die getriggerd worden door beweging van de prooi en door iets nieuws, het is dus niet zo vreemd wanneer de hele vloer bezaaid is met kattenspeeltjes poes er op den duur haar nuffige neusje voor optrekt en haar weg vervolgt. Die speeltjes op de vloer blijven er hetzelfde uitzien in tegenstelling tot een echte prooi, hoe hard ze er ook bijt en trappelt.   Oplossing: Katten kennen zintuigelijke prooigewenning, wissel de speeltjes dus af en ruim ze op en bewaar ze samen met een zakje kattenkruid of valeriaanwortel in een afsluitbare trommel of speeldoos zodat ze vers blijven en je kat steeds weer uitgedaagd wordt door iets nieuws.  Als eigenaar je kun de speeltjes laten bewegen, door de muisjes of balletjes te gooien of te rollen of weg te trekken van de kat af m.b.v. een touwtje of een speelhengel.

  1. Met meerdere katten tegelijk met 1 speelhengel spelen

De meest zelfzekere kat slooft zich waarschijnlijk uit en maakt de gekste capriolen om de prooi te vangen en de muurbloempjes zitten beteuterd toe te kijken.  De andere katjes willen ook spelen, maar wachten netjes op hun buurt om ook een klapje tegen de veer te geven. Helaas krijgen ze die kans niet vaak, omdat ze toch geen interesse tonen.  Oplossing:  Speel met iedere kat in een aparte ruimte. Wanneer je twee katten hebt kun je proberen met 1 hengel in elke hand met je armen wijd te spelen met de katten; wel moet je hiervoor genoeg ruimte hebben en zorgen dat ze elkaar niet in de weg lopen. Wanneer je met zijn tweeën bent in huis, pak dan ieder een speelhengel en ga allebei in een andere hoek van de kamer met 1 van de katten spelen. Je zult zien dat de andere katten ook graag spelen!

  1. Met de verenhengel te dicht bij het gezicht zwaaien

Er is geen muis of vogel die recht op het bekje van de kat af komt.  Zwaai je in het gezicht van je kat dan is dat eng en irritant, want hij kan op korte afstand niet goed zien.  Voor korte afstanden gebruikt  hij zijn snorharen als leesbrilletje, geen wonder dat je kat niet speelt maar zich liever uit de pootjes maakt.  Oplossing:  Gedraag je als een prooi wanneer je met jouw tijgertjes speelt en beweeg de hengel langzaam van de kat af tot je haar aandacht hebt getrokken. Beeld je in dat je een muisje bent en verdwijn achter stoelpoten, onder het kleed, en ren af en toe hard naar het andere eind van de kamer om daarna weer achter een tafelpoot stilletjes te wachten.

  1. Op het hoogtepunt van het spel ineens stoppen met spelen

Je hoeft echt je kat geen kwartier te laten rennen en zeker niet laten hijgen, een paar keer per dag een minuut of 5 minuten spelen met je kat is voldoende. Maar wanneer je kat op dreef is berg dan niet ineens de hengel op, want dan blijft er een gefrustreerde kat achter.  Oplossing:  Bouw het spel weer rustig af door na de prooiduiken een geurig trappelspeeltje aan te bieden als prooi/beloning of eindig met een lekkernij zoals een snoepje of wat natvoer.  Kijk wat jouw kat het fijnste vind, dan is jouw kat na het spelen heerlijk ontspannen en niet meer opgewonden.

  1. Denken dat jouw super senior te oud is om te spelen

Katten blijven tot op hoge leeftijd speels en zelfs katten met pijnlijke artrose spelen vaak nog door.  Speelt jouw hoogbejaarde lieverd helemaal niet meer? Dan is het tijd voor een lichamelijke check-up bij de dierenarts en om haar pootjes te inspecteren op pijnlijke ingroeiende nageltjes. Oplossing:  Pas het spel aan. Laat jouw senior niet meer van hoge tafels springen tijdens het spelen of grote prooiduiken maken.  Hoog bejaarde katten willen vaak op hun zij liggen terwijl ze spelen, geef haar dus een lekker trappelspeeltje met valeriaanwortelkruid erin of een zacht snuffelzakje of de geurige banaan van Yeoow om mee te spelen of lichte zachte balletjes van schapenwol.