Noodgedwongen was ik even uit de lucht na een heerlijke vakantie. Ziek geworden en geen energie behalve voor hoesten, slapen, ademen, drinken en de natuurlijk wel de  katten aaien die steeds een kijkje kwamen nemen.  Pluis bleek een uitstekende purramedic en was vaak te vinden aan mijn zijde en lieve Puk, ach die ging lekker haar eigen gang zoals altijd en zorgde voor het amusement wanneer ze even langs kwam denderen.

Tussen de tijden van waken en slapen tingelde soms de gesprekken op whatsapp. Een van de buren had een nieuw kitten gekregen en sloeg alarm; de kleine muppet was ineens nergens meer te bekennen in de achtertuin, terwijl die afgezet is met gaas en een schutting.  

Natuurlijk gaf iedereen zijn ogen goed de kost voor het geval ze door de andere achtertuinen was gaan zwerven en ik weet uit eigen ervaring dat de grond op zo’n moment onder je voeten wegslaat. Een keer had ik de deur van de catio/kattenren niet goed dicht gedaan en stond Billy als een bezetene driftig tegen deur te slaan met zijn voorpoten, waardoor hij deur gelukkig dichthield terwijl zijn broertje Beau op zijn gemak de bloemen liep te snuffelen. De drie hele seconden, dan ik mijn spierwitte Beau niet kon lokaliseren in de toen nog open achtertuin, leken wel een half uur te duren.  Een andere keer was Billy gewoon door de achterdeur vertrokken en kwam de lieve buurvrouw hem afgeven aan de voordeur voordat wij hem gemist hadden (schaam)…… Gelukkig was ook het kleine kitten binnen 10 min weer thuis, door een oplettende buurman. Opluchting alom.

Ook al heb je de tuin afgezet voor kinderen en honden, een lenig acrobaatje zoals een kat ziet heel vaak kans om te ontsnappen, omdat zij driedimensionaal leven en er hun pootje niet voor omdraaien om tegen een schutting of een muur op te lopen, ja echt waar!   Als vrijwilliger voor stichting zwerfkatten hebben we een keer katten uitgezet na castratie buiten een fabrieksmuur omdat dat de afspraak was. Tot onze grote verbazing liepen ze uit de vervoersboxjes regelrecht naar de met glas afgezette hoge muur; en ja hoor hop, hop, de circusartiesten klommen behendig naar boven, stapten over het glas heen en waren weer op bekend terrein! Just like that! Ook kunnen hele kleine katjes vaak door het standaard gaas trellis, omdat die opening best ruim is zodat het kopje er al door kan en de rest meestal snel volgt of het kopje zit vast, wat ook niet fijn is.  Datzelfde geldt voor schuttingdeuren, daar kunnen katten onderdoor. Wij hebben er een plank voor gemonteerd, die eraf kan als de deur open moet voor de glazenwasser of zo.

Wanneer je een kitten je tuin laat ontdekken, let dan ook op vijvertjes of van die grote kuipen met waterplanten erin, of grote gevulde gieters of een regenton, daar komen ze moeilijk uit als ze erin vallen.  Ook Lelies of andere giftig planten zijn een gevaar nu een katje als huisgenootje hebt.  

Maar ook netten die op de grond liggen zoals een voetbaldoel of een basketbalnet zou ik opruimen, want een katje zit zo verstrikt.  Laatst kwam er een kat niet thuis van zijn dagelijkse avontuur en na een zoektocht vonden zijn eigenaren het arme dier met zijn pootje verstrikt in een net op de voetbalvereniging, waardoor de bloedsomloop was afgekneld.  Eerst leek het pootje zich te herstellen, maar naderhand heeft de dierenarts de voorpoot toch moeten amputeren, wat een stress en pijn moet het arme beestje gehad hebben voor hij gevonden werd!  Mickey is verder goed hersteld maar hij verblijft nu in een afgezette tuin samen met zijn harige vriendjes.  Beter voorkomen lijkt mij! 

Verder is het natuurlijk handig om je katje aan te leren om te komen, wanneer je haar roept.  Dat is een kleine moeite als je werkt met beloning en kan enorm helpen om je kat snel te vinden mocht je ineens dringend weg moeten.  

Heb jij ook vragen over je kat die voor het eerst naar buiten gaat, over re-call training, tuinafzetting of andere onderwerpen? Neem dan gerust even contact op via het formulier op de site.