Op deze zonnige dagen is het weer heerlijk fietsen; ook al doe ik dat het hele jaar door eigenlijk wel, als echte diehard op de fiets.

Maar met droog weer kom ik meer katten tegen die een fris neusje halen tijdens hun verkenningstochten. Eropuit, net als de baasjes. Alleen heb ik pas weer eens gemerkt, dat onze kleine opportunisten daarbij minder rekening houden met de privacy van hun soortgenoten als wij mensen.

Puk’s eten staat vaak op het aanrecht zodat Pluis er niet bij kan omdat zij dieet voer heeft op dit moment door een voedsel- allergie.

Plotseling horen wij Puk heel hard miauwen, grote opwinding  bij het keukenraam van de normaal zo relaxte Puk.

Een zwart katje zat op het raamkozijn van buiten naar binnen te staren, terwijl Puk zich onbespied waande terwijl ze lekker zat te smakken bij haar bordje natvoer. 

Nu hoor ik vaak mensen in zo’n situatie reageren met “ach wat leuk, kijk eens een vriendje!” . 
Eerlijk gezegd was mijn reactie hierop ietsje anders (ook al ben ik dol op katten) en ik sloeg mezelf bijna voor mijn kop dat ik dit niet had voorkomen! Door haar voer ergens anders te zetten of door de ramen af te plakken, want Puk was hier duidelijk niet van gediend en liet dat luidkeels merken.  Natuurlijk wijs ik anderen steeds op het gevaar van het onverwacht zien van andere katten wanneer je kat opkijkt terwijl ze eet, rust of slaapt, maar ja bij de loodgieter lekt ook wel eens een kraan zal ik maar zeggen.

Een tweede incident gebeurde recent in onze straat. De bewoners waren een paar dagen weg en een vreemde kat was toch door het kattenluik op chip binnengedrongen en zat prinsheerlijk op de bank. De katten die daar woonden liepen op straat en een ervan heeft die paar dagen voor mijn keukenraam gezeten, waardoor wij in het donker zaten omdat ik de luxaflex maar dicht hield. Wegjagen hielp niet want de arme ziel durfde niet naar huis en kwam steeds terug en ik begreep hem niet op dat moment.  Toen de eigenaren thuiskwamen troffen ze een vreemde kat aan prinsheerlijk op de bank en er bleek ook heftig gesproeid te zijn in huis. Die harige inbreker was dus ook geen vriendje van dat katten die daar wonen. Logisch, katten zijn territoriale dieren en niet in groepen geëvolueerd, waardoor een onbekende soortgenoot meestal gezien wordt als vijand. En zeg eerlijk, jij gaat ook niet uit van goede bedoelingen als er ineens een ongenode gast in je kamer opduikt, dan begin je ook te blazen en te meppen als de inbreker niet weggaat.

Let daarom op ongenode gasten, vooral in de zomer, ook als jouw katten alleen in de tuin mogen. Op schuurtjes, schuttingen en zelfs op het dak van een katten ren kunnen vreemde katten komen die op jouw kat neer kijken  wat heel intimiderend kan zijn en voor veel ellende kan zorgen. Blokkeer (het zicht van) die hoogtes en zorg ervoor dat jouw kat voldoende schuilplekjes heeft in de tuin om de omgeving te kunnen scannen voordat ze veilig verder loopt over een open stuk. Want vreemde katten zijn niet automatisch vriendjes. Wil je daar meer over weten of heb jij ook problemen met je kat en wil je weten of ik je kan helpen? Neem dan gerust contact met mij op.