Het is Pasen en waar je ook kijkt zie je eieren. Gekookte, geverfde, chocolade eitjes, als decoratie aan paastakken en in bloemstukken en boeketten. Wanneer wij klaar zijn met het verven, zoeken en consumeren van al die eieren, is het misschien een leuk idee om onze harige huisgenootjes ook te betrekken bij het plezier.

Als je kat het lekker vindt,  kan je voor een keertje, een losgeslagen eigeel geven als traktatie. In het eigeel zit namelijk alle voedingsstoffen.  Ik zou dit alleen doen met biologische eieren van gezonde hennen die volop ruimte hebben en buiten vrij mogen rond lopen. Het eigeel kan ook door natvoer gemengd worden maar i.v.m. bacteriegroei niet met droge brokjes. Wanneer je betwijfelt of jouw kat gezond is, speciaal dieet voer heeft, of allergisch is, raad ik aan om eerst met je dierenarts te overleggen.

Natuurlijk geef je een kat nooit een chocolade eitje, hoe leuk ze ook door de kamer rollen. In chocolade zit een opwekkende stof die theobromine heet en deze stof is giftig voor onze huistijgers.

Laat de katten in plaats daarvan op een onbreekbaar decoratie eitje jagen. De decoratiekuikentjes zijn ook een no-go, door de scherpe onderdelen die los kunnen laten. Wat je wel kan doen is wat lekkere brokjes of stukjes van een kattenstaafje aanbieden in het lege kartonnen eierdoosje, als voedselverrijking. Je kunt de stukjes lekkernij natuurlijk ook verstoppen (in een soort snuffelkleed, of in hoekjes van de kamer) als variant op het eieren zoeken.

Vrolijk Pasen!

 

Anja Terlouw, 27 maart 2016