Alle feestdrukte is weer voorbij en we kunnen de routine van het gewone leven weer oppakken. Onze katten kunnen weer relaxed languit en het huis is weer van hun. Een nieuw jaar betekent vaak goede voornemens; er is nu ruim tijd voor vuurwerk- of reismandjes training voor de vakantie aanbreekt. Of:

-nu echt dagelijks spelen met de katten

-de kat nooit meer storen in haar schuilplaats

-proberen een voorspelbare, betrouwbare eigenaar te blijven door de kat niet te laten schrikken en alleen te aaien wanneer je kat toestemming geeft en toenadering zoekt

-bij gedragsveranderingen of wanneer je iets niet vertrouwd de dierenarts in te schakelen buiten de reguliere check-ups

-regelmatig het gewicht bijhouden van je kat

-hoge plekjes vrijhouden in de boekenkast of op de boekenplank en een lekker plekje in de venterbank in zon

-de kat laten castreren, chippen en registreren als dat nog niet is gedaan

-waarschuwen voor het stofzuigen en je kat altijd de ruimte en tijd te geven om zichzelf in veiligheid te brengen door van haar af te werken

-je kat aanleren dat hij naar je toekomt als je zijn naam roept

-de kattenbakken dagelijks goed schoonhouden

-je katten nooit laten uitvechten

-nooit in het nekvel grijpen of schreeuwen of straffen; schakel liever hulp in van een kattengedragsdeskundige wanneer het niet zo gaat als je zou willen.

Verder neem ik begin van het jaar even de tijd om mijn huis geleidelijk aan weer op orde te krijgen en zoals ik door mijn keukenkastjes ga, inspecteer ik ook de kattenspullen:

-zijn de kattenbakken nog heel of is de bodem bekrast en ruikt de bak niet meer zo fris? Vervang ze dan, er gaat vuil en aanslag zitten in de krasjes.

-is het kattenbakschepje nog stevig of kan het elk moment kapot gaan? Misschien is het tijd voor een nieuwe?

-de voerpuzzels weer eens grondig uitsoppen i.p.v. even snel

-heb je water en voerbakjes van plastic? Vervang ze dan door glas of geglazuurd aardewerk of porselein. Die bakjes kunnen gaan “vervellen” en zijn niet meer goed schoon te houden en geven vreemde smaakjes en geur af.

-afgekloven veren en touwtjes van speelhengels die onder de knoopjes zitten vervangen , daar achter kan je kat blijven hangen

-speelgoed goed nakijken op losse, scherpe delen en let op bij de kruidenkussentjes etc. dat ze nog heel zijn en dat er geen vulling uitkomt.

-kapotte of vieze afgekloven (trappel)speeltjes vervangen (niet allemaal tegelijk, maar een voor een)

-verpulverde krabkartonnen en/of kale sisalpalen vervangen

-stoffer en blik bij de kattenbakken schoonmaken

-litter lockers uitsoppen

-die verdorde potjes kattengras vervangen

en natuurlijk van tijd tot tijd de bank van zijn plaats om al het zorgvuldig verzamelde speelgoed van je katten (dopjes, elastiekjes, tandenstokers, kurken etc.) weer in de roulatie te doen.

Hoe dan ook, ik wens je een gezond, speels en gezellig nieuwjaar met je kattenkinderen.