Ik hoor dit vaak…. Het betreft dan zogenaamde rustige, evenwichtige, raskatten met een vriendelijke aard, die vaak als probleemloze “binnen kat” worden aangeprezen. Ideale huisgenootjes voor eigenaren die de hele dag afwezig zijn door werkzaamheden buitenshuis of voor bewoners van een appartement. Vol liefde en goede bedoelingen hebben die hun kitten uitgezocht en van alles in huis gehaald om het de kleine diva naar haar zin te maken. Ze hebben zelfs een week vakantie ingepland om de kleine kroeldoos op het gemak te stellen in de nieuwe woonomgeving.

En daarna begint het gedonder………. want hoe rustig en vriendelijke van aard, het blijft een katje en geen goudvis!  Het ondernemende katje verveelt zich te pletter in zijn eentje op de flat. Omdat hij zo “ondeugend” is en in de gordijnen hangt en aan de bank zijn nageltjes scherpt wordt hij overdag op de gang of in zijn kattenkamertje gezet. Wanneer de eigenaren hem bij thuiskomst bevrijden, is hij druk en uitgelaten en hangt in hun enkels of in de gordijnen. Waar hij dan weer voor wordt gestraft in de vorm van een tik, geschreeuw, een greep in het nekvel, of de kleine erwt wordt weer eenzaam weggezet in zijn kamertje. Zo’n scenario vraagt op termijn om problemen in de vorm van ongewenst gedrag zoals agressie, angst of onzindelijkheid en sproeien in huis. Een vervelende situatie voor de eigenaren en de kat! Ondanks het aangeprezen rustige karakter van sommige raskatten, blijven katten levende wezens met een eigen temperament en nageltjes die gescherpt moeten worden.  Onze huiskatten moeten de mogelijkheid hebben om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen en ze worden niet gelukkig van eenzame opsluiting.

Zelf heb ik 16 jaar geleden op grond van bovengenoemde criteria mijn ragdolls Billy en Beau uitgezocht. Wij werkten allebei buitenshuis en ik kreeg er steeds meer moeite mee om mijn katten vrij naar buiten te laten, uit angst dat hun iets naars zou overkomen. Toen ik de ras beschrijving van de ragdolls las, was dat voor ons de oplossing, die hoefden niet naar buiten! Een open raam of afgezet balkon was genoeg, en bij ons kregen ze een kattenren! Voor Billy ging dat wel op, maar Beau uit hetzelfde nest kreeg blaasproblemen en werd onzindelijk, ondanks de kattenren in de tuin en ondanks het feit dat wij zijn favoriete kameraadje ook hadden geadopteerd. Hij heeft namelijk nog meer prooidrift als mijn eerste kat (zie foto) die in een ver verleden uit een moestuin was geplukt! Er schuilt een echte killer in mijn grote, zachtaardige lappenpop met baby blauwe kijkers! We hebben het nu over raskatten die werden aangeprezen als zogenaamde rustige binnenkatten, maar je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je energieke katten zoals Bengalen binnenhoudt, zonder er wat mee te doen!

Vooral voor kittens is het fijn om een soortgenootje te hebben; maar met iedere huiskat die binnen blijft moet je spelen; elke dag, zodat de kat zijn prooiduiken kan maken.   Een kat in huis houden betekent ook in elke kamer een krabgelegenheid aanbieden of het nu een deurmat is of een plankje, katten moeten kunnen krabben en hebben een verrijkte omgeving nodig! Wil je echt een rustige, voorspelbare kat die vaak ligt te slapen tot je thuiskomt en die niet meer in de gordijnen hangt? Denk dan eens aan een senior waarvan het karakter bekend is. Ook zij moeten dagelijks spelen en verschillende krabmogelijkheden hebben, maar je weet precies wat je aan ze hebt als je ze in huis neemt.  Loop jij tegen problemen aan met vervelend gedrag van je kat?  Wacht dan niet te lang met hulp vragen, want hoe eerder je aan de bel trekt hoe sneller het is opgelost.  En wil je meer weten over wat je nou eigenlijk in huis hebt gehaald?  Geef je dan op voor de Kattendebatten “Tebbie in Huis?” dit weekend bij Intratuin Rhoon

Anja Terlouw, 25 september 2019