Deze week kreeg ik te maken met een territoriale kraai die een steentje op mijn hoofd probeerde te droppen toen hij boven mij vloog.  Opeens voelde ik een schaduw over mij en dat bleek een kraai te zijn met een steentje tussen zijn snavel als munitie om mij te verjagen.  Gelukkig ketste het af op mijn fiets en toen ik om mij heen keek zag meerdere zwarte steentjes liggen op het fietspad.  Het was mijn “lucky day” en helemaal toen ik besefte dat er ook kraaien zijn die mensen in de haren vliegen en gaan pikken om ze te verjagen, dat vind ik vele malen angstaanjagender! 

En wat hebben kraaien nou te zoeken op een kattenpagina? Wel, beide diersoorten beginnen met een de letter K en katten zijn ook territoriale dieren en zij kunnen hun territorium ook fel verdedigen.

Het territorium van de kat bestaat uit een hart,  een leefgebied en een jachtgebied. In het veilige hartgebied wordt geslapen en gegeten. Leef -en jachtgebieden worden wel gedeeld soortgenoten die daar lopen, exploreren en jagen.  Een territorium is flexibel bevat alle noodzakelijke voorzieningen om te (over)leven, zoals voedsel en water, veilige locaties om uit te rusten en om kittens te baren. Territoria overlappen elkaar meestal niet en de territoriumhouders patrouilleren regelmatig langs hun territoriale grenzen om te controleren of er geen indringers zijn of ze houden hun grenzen vanaf een uitkijkpost in de gaten.  

De houders van het territorium zijn meestal goed in het verdedigen ervan omdat zij  het meeste te verliezen hebben en omdat zij het gebied op hun duimpje kennen, wat hun zelfvertrouwen vergroot.  Dat vertrouwen neemt af naarmate de afstand tot het eigen territorium toeneemt en er lef nodig om het territorium van een ander te betreden, want dan zijn de rollen omgedraaid. Voor katten die uitsluitend binnen leven liggen de drie gebieden in huis en heb je als eigenaar meerdere katten in huis, dan zijn de katten gedwongen om het territorium met elkaar te delen.

Stel je eens voor dat jij als kat ineens in het territorium van een andere kat wordt geplaatst terwijl je helemaal geen lefgozertje bent! Dat is schrikken en wij kunnen ons vaak niet voorstellen hoe dat moet voelen.  De nieuwe kat kan immers niet verkassen, want hij is opgesloten in huis met een boze soortgenoot die zijn gebied fel verdedigt!  Soms denken mensen er goed aan te doen de nieuwe kat op te sluiten in een bench zodat de katten elkaar niet in de haren kunnen vliegen. Eerlijk gezegd, zou ik als ik die nieuwe kat was erin blijven van de schrik en ik vind dat dan ook geen goede start om kennis te maken; er zijn betere manieren die katvriendelijk zijn zoals een zorgvuldige introductie waarin de “langzaamste”  kat het tempo aangeeft van de volgende stap.  Onderzoek eerst of je jouw maatje wel een plezier doet met een soortgenoot als gezelschap en of je genoeg ruimte hebt in huis als het misgaat. Schroom niet om contact op te nemen als je twijfelt of wil sparren, dan denk ik graag met je mee.