1) Neem niet meer katten in huis dan je ruimte, tijd en geld hebt te besteden. Qua ruimte is de regel 1 kat per beschikbare kamer in huis.

2) Een kat is geen kleine hond, met katten sluit je het best een compromis en vermijdt straffen.

3) Een kat heeft dagelijks vers water en vers kattenvoer/brokjes nodig. Een kat is een carnivoor en geen vegetariƫr; katten zijn roofdieren en hebben vlees nodig om gezond te blijven.

4) Een kat is een zindelijk dier, de voer en waterbakjes mogen niet in de buurt van de kattenbak staan. Iedere kat heeft zijn eigen voerbakje, zodat er rustig gegeten kan worden.

5) Zorg, per kat, altijd voor minimaal 1 schone kattenbak met fijnkorrelig, geurloos, grit op een rustige, goed bereikbare plaats. Schep de bak minimaal 1x per dag uit en reinig hem wekelijks grondig.

6) Een kat krabt, zorg daarom voor een krabplank of krabton waarlangs de kat zich uit kan strekken en zijn nagels kan scherpen.

7) Katten leven drie dimensionaal: zij zitten graag hoog maar verstoppen zich ook vaak ergens onder. Zorg voor voldoende slaap-, uitkijk-, zit- en verstopplekjes op verschillende hoogten.

8) Katten zijn speels, voorzie ze daarom van speeltjes, balletjes, muisjes, etc. Speel iedere dag met uw kat, dit houdt de kat fit.

9) Katten kunnen niet tegen eenzame opsluiting en hebben recht op uw aandacht. Bent u vaak van huis? Neem dan 2 katten uit hetzelfde nest of twee katten die het goed met elkaar kunnen vinden, dan hebben ze gezelschap aan elkaar als u er niet bent.

10) Let goed op gedragsveranderingen zoals minder eten, zich terugtrekken, minder bewegen of spelen, meer of minder drinken en plassen en raadpleeg uw dierenarts op tijd om een lijdensweg te voorkomen. Katten lijden vaak onnodig lang omdat de eigenaar niet oplet en de kat niet kan vertellen wat er aan de hand is. Een kat van 9 jaar is niet oud en kan met goede verzorging nog jarenlang een speels en actief leven leiden.

11) Inspecteer regelmatig de nageltjes van uw kat op ingroeien en knip ze zonodig met een kattennagelschaartje, alleen het witte deel. Inspecteer ook regelmatig de vacht van uw kat op klitten en parasieten en borstel de vacht regelmatig.

12) Laat uw kat op tijd castreren/steriliseren om een overschot aan katten te voorkomen die vaak een zwervend bestaan moeten leiden.

13) Maak van uw eigen kat geen zwerver, chip uw dier.

14) Laat uw kat op tijd vaccineren door de dierenarts. Ontvlooi en ontworm uw kat regelmatig.

15) Vervoer uw kat alleen in een katten vervoersboxje, een kat in paniek weet snel te ontsnappen met alle gevolgen van dien.

16) Reserveer op tijd uw vakantieoppas of een goed pension.