Afgelopen week werd mijn advies gevraagd bij het voor de 1e keer naar buiten te laten van katten. Vaak verandert het gedrag van katten in het voorjaar en drijven zij hun personeel tot wanhoop door te miauwen voor de buitendeur of met hun voortdurende ontsnappingspogingen. De vele risico’s m.b.t. het loslopen van katten zijn op het internet te vinden, maar ook manieren om een veilige, afgeschermde buitenomgeving te creëren. Heb je echter het (weloverwogen) besluit genomen dat jouw katten als echte ontdekkingsreizigers hun omgeving mogen verkennen, bereidt dat de eerste keer dan zo goed mogelijk voor. Zoals altijd, geldt ook hier voor mijn adviezen dat alle methodes elkaar versterken en dat ze niet afzonderlijk toegepast moeten worden.

 

  1. Een tam kitten onder de 6 maanden kan niet zonder supervisie naar buiten, het is een te gemakkelijke prooi. Bovendien kun je een kitten heel snel wennen aan een kattentuigje.
  2. Houd je kat na een verhuizing minimaal 3 weken binnen om te wennen.
  3. Laat nooit intacte/vruchtbare katten hun gang gaan, laat ze eerst “helpen” of neutraliseren.
  4. Zorg ervoor dat de kat gechipt is en registreer de chip met je huidige adres en telefoonnummer.
  5. Vaccineer je kat en houd vaccinaties voor nies- en kattenziekten up-to-date.
  6. Train je kat om naar je toe te komen als je haar roept door haar te belonen met een lekkernij.
  7. Ga voeren op vaste tijden. Zorg dat de kat de eerste paar keren met honger naar buiten gaat en houd haar ‘s-avonds na het eten binnen.
  8. Bewaar een recente foto van je dier, waarop de vachttekening goed te zien is.
  9. Om te voorkomen dat jouw tijgertje de eerste keer buiten een andere kat waarneemt en op de vlucht slaat of er achteraan rent, is het verstandig om de omgeving van te voren te verkennen. Breng in kaart welke katten er inde buurt rondlopen en op welke tijden zij het territorium van jouw kat passeren. Katten houden van routine (vaste tijden en looproutes) dus dat is goed te doen.
  10. Introduceer jouw spinnende huisgenoot bij alle buren( bijv. met een foto op social media of een flyer) en vraag ze haar vooral niet te voeren.
  11. Laat de kat eerst een tijdje achter een hor (of in het vervoersboxje/bench) kennismaken met alle geluiden en geuren van buiten.
  12. Vergezel je kat de eerste paar keren op zijn ontdekkingstocht tijdens daglicht. Houd de buitensessies kort (30 min.) en bouw de tijden langzaam op.
  13. Laat in het begin de buitendeur open zodat de kat naar binnen kan vluchten als ze bang wordt.
  14. Zorg voor beschutting bij de deur, zoals een grote bloempot of een bankje/tuintafel wat verder op. Katten zijn behalve roof- ook prooidieren, zij gaan altijd heel behoedzaam naar buiten en nemen vanachter een schuilplaats/bloempot/struikje eerst de omgeving in zich op voor ze verder lopen naar het volgende schuilplekje, van daaruit scannen ze de omgeving weer voor ze verder gaan, enz.
  15. Voorzie de kat de eerste tijd van een adrespenning aan een veilig halsbandje met een klikslotje (zonder elastiek) dat losschiet wanneer haar kaak of voorpootje erachter haakt (nare okselwonden!). Controleer het bandje regelmatig, vooral bij katten in de groei. Er moet net ruimte zijn voor 2 platte vingers onder het bandje. Als de kat in het begin verdwaald kan men jou zonder tussenkomst van een dierenambulance of asiel benaderen om de kat op te halen. Dat kost je dan hooguit een “bloemetje voor de moeite“ de dierenambulance heeft hogere kosten. Een zwervend aangetroffen, ongechipte kat, wordt 2 weken in het asiel opgevangen voordat ze herplaatst wordt bij een nieuwe eigenaar. Is je kat gewend aan het buiten lopen, dan kan het bandje af (veiliger) en volstaat de geregistreerde chip.

 

Raak niet in paniek mocht je lieveling onverhoopt vermist raken, maar raadpleeg meteen de volgende sites voor goede tips en zet alles op alles om haar zo snel mogelijk te vinden, de eerste tijd is zij waarschijnlijk nog in de buurt.

 

www.amivedi.nl

www.ndg.nl

www.kat-vermist.nl

www.katvermist.com

www.kattenhulpverlening.nl

www.dierencentrale.nl

www.gevondenenvermistehuisdieren.nl

www.animalalert.nl

www.mijndieriszoek.nl

www.katimo.nl

https://dehereniging.wordpress.com/

www.kattenhulpverlening.nl

www.facebook.com/vermistekatten

www.facebook.com/gevondenkatten

 

Anja Terlouw, 21 april 2015