“Poeh, ik ben zoooo opgelucht dat de vakantie voorbij is en dat het weer rustig is in mijn omgeving. De paniek die ik voel zodra mijn vervoersboxje ineens voor mijn snufferd staat, totaal controleverlies! Ga ik op tafel bij de dierenarts, uit logeren of naar de trimster? Ik had net andere plannen….. Eerst dacht ik dat het woord “vervoersbox” iets te maken had met voer; ik vloog er enthousiast op af; een nieuwe doos en nog vers voer ook, het kattenparadijs!  Je begrijpt dat ik bedrogen uit kwam, vandaar dat ik mij tegenwoordig rap uit de pootjes maak als mijn personeel komt aanzetten met dat onding”.

Hoor je het jouw katten denken? Dan is het is nu een goede periode om je kat geleidelijk  aan haar reismandje te wennen zodat je voor je volgende vakantie geen problemen ervaart. Reinig het boxje met een neutraal ruikend middel zodat alle eventuele angstgeur verdwenen is. Leg een slaapdekentje van je kat op de plek waar je haar later gaat laten wennen aan het boxje.  Wanneer je kat daar vaak op ligt,  leg je dekentje in de bodem van de vervoersbox en gebruik je dit als een slaapmandje. Beloon je kat telkens als ze het benaderd, besnuffeld, of er in gaat zitten met een lekkernij. Stimuleer je kat met een speelhengeltje om er naar toe te gaan. Durft je kat erin en ligt ze op haar gemak op het dekentje, zet dan in een later stadium de kap erop zonder deurtje. Het helpt als je haar geurtje oogst door met een doekje zachtjes langs haar bekje te aaien en het geurtje elke dag aanbrengt op het bovenste deel van het reismandje. Wanneer de kat comfortabel ligt in het boxje zonder deur, kan het deurtje erin, nog steeds open. Is ze hier aan gewend, dan kan je voorzichtig het deurtje even dicht doen, meteen weer open en de kat gelijk belonen. Dit steeds met iets langere tussenpozen, net zo lang tot ze er rustig in zit met het deurtje dicht en je het boxje even kan optillen, en er in een later stadium mee kan lopen, autorijden enz. Nooit dwingen of te snel willen gaan, want als je kat bang wordt kun je weer opnieuw beginnen met wennen en raakt ze het vertrouwen kwijt. Kleine kittenstapjes is het toverwoord.  Mocht het helemaal niet meer lukken met de oude reismand, dan kun je overwegen om een nieuwe aan te schaffen van een totaal ander model en haar daar geleidelijk aan te laten wennen.

Anja Terlouw, 30 augustus 2016