Tijdens een telefonisch consult, maar ook tijdens de kattenoppas wordt ik vaak geconfronteerd met katten waarvan ik mij afvraag of ze wel helemaal lekker in hun vel zitten.  Voor mensen die hun kat dagelijks kunnen bekijken, is het vaak lastig om verslechtering te zien van hun kattenkind en bij eigenaren die al jaren liefdevol de plasjes van hun katten opdweilen, merk ik vaak dat ze min of meer verwachten dat hun kat laat zien dat ze pijn heeft op de kattenbak in de vorm van miauwen of heen en weer drentelen o.i.d.

Katten zijn bikkels, daar verkijken wij ons op, zij laten stoïcijns niets merken; maar bij een katteneigenaar die scherp op gedragsveranderingen let, kunnen ze door de mand vallen. Wanneer je alles scherp in de gaten houdt kunnen de harige vriendjes  blootgeven dat ze zich helemaal niet lekker voelen.

Pijn of ziekte kan het welzijn van onze katten negatief beïnvloeden en dat is het laatste wat we willen; iedereen wil toch zijn kat gelukkige zien.

De functie van pijn is het voorkomen van verdere schade aan het lichaam en het heeft ook effect op emoties. Verandering van humeur, sneller geirriteerd zijn en uithalen of blazen maar ook vermijdend gedrag en zich terugtrekken om mensen of dieren te ontlopen. Een kat met pijn kan zich minder goed verdedigen of indringers verjagen en kan minder snel vluchten om zich in veiligheid brengen.

Door pijn zal een kat minder actief zijn en meer slapen.  De kat speelt minder of gaat niet zo graag meer op pad. Je kat kan zich vaker likken aan pijnlijke plekken en zich minder wassen op plaatsen waar hij door pijn of stramheid niet bij kan.  Misschien blijft je kat vaker boven of komt hij niet meer bij je liggen ’s-nachts omdat traplopen zeer doet en zoekt hij andere favoriete plekjes uit die gemakkelijker voor hem te bereiken zijn. In en uit een hoge kattenbak klimmen, proberen te graven in een dikke laag grit, of proberen te lopen op een instabiele laag grit kan door pijn worden bemoeilijkt vooral bij pijn aan het bewegingsapparaat. Begraaft je kat ineens zijn boodschappen niet meer? Het kan zijn dat het te pijnlijk is om te graven met zijn stramme oude pootjes.  Bij oudere katten is artrose, is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn en omdat het zich vaak tweezijdig ontwikkeld loopt de kat niet mank maar gewoon anders als eerst.
Ga alsjeblieft nooit voor pappen en nathouden of voor een oplossing die de symptomen bestrijd, maar ga liever eerst naar je dierenarts bij verandering van gedrag om verborgen leed te voorkomen of te verhelpen. Is medisch alles in orde dan kun je verder aan de slag!
Neem gerust contact op om te zien of en hoe ik je kan helpen, een telefonisch advies helpt je vaak al een heel eind op weg. 

Fotocredit Photo by Alex Perez on Unsplash