Bij de hoge temperaturen van de afgelopen dagen zochten mijn katten warme plekjes op, precies zoals kleine kittens die naar hun moeder schuifelen. Die doen dit, omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet kunnen reguleren.  Katten genieten van elk zonnestraaltje, maar ze transpireren moeilijk.  Om warmte kwijt te raken, likken ze hun vacht. Hierbij krijgt elk haartje een aparte behandeling, waardoor de vacht beter de hitte of kou reguleert. Bij te hoge temperaturen hijgen katten om hitte kwijt te raken. Natuurlijk laat je een kat nooit, ook niet kort, achter in een auto op een zonnige dag. Ze raken dan heel snel bevangen door de hitte en dat is fataal! Er is onderzocht dat katten vrij ongevoelig zijn voor temperaturen tussen 9oC en 52oC, terwijl mensen bij 45 oC pijn ervaren. Hoge temperaturen worden het minst waargenomen op de rug, binnenkant achterpoten en voetzolen en het meest op neus en bovenlip. Hierdoor zie je een kat die enthousiast aanvalt op een gekookt visje, vaak even terugdeinzen en om de hete brij heen draaien.

In koude streken vind je zware, gedrongen katten met korte poten en kleine oorschelpen. Hun lichaamsbouw is er op gericht zoveel mogelijk warmte vast te houden. Omdat onze huiskatten afstammen van de Afrikaanse wilde katten hebben ze dus grote, rechtop staande oren. Bij witte katten zijn de (dun behaarde) randjes van de oorschelpen extra gevoelig voor verbranding in de zon. Bij hoge temperaturen waarschuwen dierenartsen voor het gevaar van huidkanker, met kans op amputatie, als gevolg van zonnebrand. Ter bescherming gebruik je een zonnebrandcrème met titaniumdioxide beschermingsfactor +30.

Hoge temperaturen hebben ook  invloed op de vachttekening van point katten. De haren van Siamezen, Ragdolls, etc. zetten meer of minder pigment af door temperatuursinvloeden. Hoe kouder, hoe donkerder de haren kleuren. Door de lichaamstemperatuur van de moederpoes worden deze katten met een witte vacht geboren. Tijdens de groei verschijnt er donker pigment op de uiteinden van het lichaam. Dit patroon wordt geregeld door een hittegevoelig enzym in de melanocyten of pigmentcellen. De normale kattentemperatuur van 38oC/39 oC remt pigmentaanmaak over het grootste deel van het lichaam. Lichaamsuiteinden zoals de oren, staart en neus zijn altijd een graad of 2 koeler dan de rest. Hoe ouder de kat, hoe donker de vacht, want de lichaamstemperatuur is dan iets lager.

 

Anja Terlouw, 7 juni 2015