Wat kan je doen om van een buiten kat een binnen kat te maken? Ik ga uit van een huiskat die mogelijk 24 uur per dag toegang heeft tot buiten via een kattenluikje o.i.d. Een kat die bijv. door verhuizing van eigenaren naar een appartement, moet gaan wennen aan een leven zonder dagelijkse patrouilles.

Wanneer het over een mensschuwe “verwilderde” zwerfkat zou gaan, wordt het een heel ander verhaal en in zo’n geval moet je je toch afvragen of dat geforceerde binnenhouden in het belang is van het dier en of je niet beter aan een buurvrouw kan vragen om de zorg over te nemen na je verhuizing of dat je een geschikte buitenplek moet zoeken waar de kat in de gaten wordt gehouden en wordt bijgevoerd zoals bij een manege, een tuinder of op een boerderij. 

Katten zijn flexibel en hebben een geweldig aanpassingsvermogen. John Bradshaw zegt in Cat Sense: Hoewel de kat als diersoort zich succesvol weet aan te passen wil dat niet zeggen dat alle individuele katten dat ook kunnen.  Een verwilderde de kat met een groot jachtgebied die plotseling wordt opgesloten in een kooi raakt haast even gestrest als een wilde kat en een huiskat die nooit heeft hoeven jagen om te overleven, overleeft waarschijnlijk niet als hij in de rimboe wordt achtergelaten.  Katten die in hun jeugd konden gaan en staan waar ze wilden, zullen zeker gestrest raken wanneer ze plotseling in huis worden opgesloten aldus Bradshaw. Hij pleit er dan ook voor om “binnen katten” te voorzien van een hoogwaardige ruimten zodat de kat zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen.

Om de overgang van buiten naar binnen geleidelijk te laten verlopen en niet plotseling, kun je de kat na voeren steeds iets langer binnenhouden voor ze weer de hort op kan. In de herfst en de winter zal dat gemakkelijker zijn dan in de lente en de zomer.  Betreft het een kat die zelden binnenkomt, begin dan met binnenshuis te voeren met de deur open en geef haar daarna rustig de tijd om de ruimte te onderzoeken. Katten die zelden binnenkomen maken geen gebruik van een kattenbak, maar in zo’n geval zou je in een grote lage bak een laagje zand of aarde gemengd met zand kunnen doen om te laten wennen.  Dek in dat geval wel de aarde van je planten af!

Ik ben geen voorstander van aversieve middelen om de kat van de deur te verjagen als ze zit te dreinen om naar buiten te kunnen; je kan haar het best actief negeren door weg te lopen zonder iets te zeggen of haar proberen af te leiden met een speeltje, zodat ze daar achteraan kan.

Geef de kat toegang tot het hele huis want de ruimte is al zeer beperkt voor een kat die gewend is er op uit te trekken en voorzie elke ruimte van een krabmogelijkheid horizontaal en/of verticaal en een hoog plekje of boekenplankje en een verstopplekje, want dat is ze van buiten gewend; daar zat ze op een tak of schutting of onder een auto verstopt. Zet zo mogelijk een balkon af of zorg voor frisse lucht en kattentelevisie in de vorm van uitkijkposten voor het raam.  Plak je ramen op kathoogte af, maar zorg er wel voor dat ze vanaf een verhoging naar buiten kan kijken

Wanneer een kat naar buiten gaat heeft hij daar vaak sociale contacten. Wanneer de kat binnen moet blijven en jij bent de hele dag aan het werk, zorg dan voor interactie als je wel thuis bent. Waak ervoor dat de kat niet apathisch wordt en de hele dag ligt te slapen. Na een dagje kattentelevisie of vogels kijken voor het raam, is het noodzakelijk haar jachtinstinct te bevredigen door haar prooiduiken te laten maken. Er zijn goede speelhengels te koop waar je verschillende soorten prooien aan kan hangen ter afwisseling, van veren tot vachtjes en wol.  Een grasmat in een doos of een bak kattengras brengen buiten ook naar binnen net zoals waterfonteintjes, verschillende vormen waterbakken op de looproutes al dan niet met een zuurstofplantje erin of met opgevangen regenwater. Voerpuzzels op twee verschillende locaties zorgen ook voor verrijking.  Ging je kat graag naar buiten na een regenbui?  Laat dan de badkamerdeur open, grote kans dat ze je gezelschap houdt bij het douchen.

Anja Terlouw, 2 oktober 2019